Paminklas Pamerkių dainininkams

0
251
Veronika Pavilionienė kviečia visus dainuoti kartu. Jai padeda „Ugniavijo“ vyrai

Į pirmojo paminklo seniesiems kaimų dainininkams atidengimo šventę rugpjūčio 1 d. sugužėjo visas Pamerkių kaimas ir svečiai iš aplinkinių kaimų, miestelių bei tolimesnių miestų. Paminklo iniciatoriaus geologo Gedimino Motuzos, atradusio itin retą kvarcito riedulį iš Pamerkių miško, noras atiduoti pagarbą Pamerkių kaimo ir kitiems dainininkams, gyvenusiems prie Merkio įsikūrusiuose kaimuose: juk jie išsaugojo ir perdavė ateities kartoms didžiausią mūsų kultūros vertybę – liaudies dainą.

Pamerkių kaime įrašytas nemažas pluoštas Marijonos Biekšienės, Onos Pucienės, Jono Baniuškaičio, ir „dainų karaliaus“ Miko Matkevičiaus dainų.
Kuriant paminklą buvo prisimenami ir kitų pamerkių kaimų žymieji dainiai: Petras Zalanskas iš Mardasavo, Anelė Čepukienė iš Akmens, Rožė Sabaliauskienė iš Puvočių.
Naujasis, skulptoriaus Gedimino Piekuro iš minėto riedulio sukurtas paminklas atkartoja M. Matkevičiaus žinomiausios dainos įvaizdžius:
„Oi ant kalno an aukštojo, stovi balta karūnėla/
Po tuoj baltu karūnėłi guli pilkas akmenėlis…“
Visai šalia paminklo vietos, kitoje gatvės pusėje ir gyveno Mikas Matkevičius. Iš čia skambėjo jo dainos, čia jas užrašinėjo tautosakininkai, čia jų mokėsi įvairūs dainininkai, kurių viena pirmųjų – garsioji Veronika Pavilionienė.
V. Povilionienė sukūrė nuostabią šventę pasidalindama prisiminimais apie M. Matkevičių, dainuodama jo dainas ir jų mokindama kitus.
Pamerkių kaimuose skambėjusias dainas šventėje taip pat dainavo: Valkininkų kultūros centro folkloro ansamblis „Santaka“, Eglė ir Rokas Kašėtos, „Ugniavijas“, Migloko (Miglė Vilčiauskaitė).
G. Motuzos kieme paminklo kūrėjus ir svečius pasveikinti atvyko Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta.
Įdomiausias šventės nutikimas – būtent prieš pat atidengiant paminklą pasipylė trumpas, bet stiprus lietus – matyt Dievulis pakrapino!

Varėnos kultūros centro inf.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: