Viešnagė Turonių sodyboje

0
80

Birželio 4 dieną viešėjome Noškūnų kaime, knygos autorės „Ko negaliu užmiršti, Ievos Turonienės
atsiminimai ir tautosaka“ sodyboje

Petro ir Ievos Turonių sodyba yra pačiame miško pakraštyje, netoli Ūtos kaimo. Dar knygai nepasirodžius, apie šią sodybą sužinojau iš Elenos ir Gintaro Latvių, artimai pažįstančių jų dukrą Birutę Būrienę ir sūnų Kęstutį Turonį. Elena papasakojo, kad Turonių vaikai ruošiasi išleisti knygą, kurioje bus aprašoma šio krašto istorija, kaimo papročiai, buitis, darbai, įvairūs įvykiai, dainos, tautosaka ir norėtų šią knygą pristatyti visuomenei.
2019 metais Panočių biblioteką pasiekė autorės knyga ir pirmieji šios knygos skaitytojai buvo E. ir G. Latviai. Kai pati perskaičiau knygą, žavėjausi pateiktais autorės pasakojimais apie jos vaikystę ir jaunystę, mokslus „prie daraktoriaus“, daug skaudžių ir juokingų to meto įvykių, kuriuos žinojau tik iš istorijos. Malonu skaityti šiam kraštui būdinga šnekta, dainuoti jos repertuaro dainas, pamokymus pritaikyti savo gyvenime. Taip kilo mintis apsilankyti autorės sodyboje ir artimiau pabendrauti su dukra Birute.
B. Būrienė mus pasitiko pasipuošusi tautiniais drabužiais ir susitikimą pradėjo Alfonso Maldonio eilėmis, skirtomis Motinai. Lydimi kukuojančios gegutės garsų, skaitėme I. Turonienės užrašytus pasakojimus, o jos dainas dainavo Kaniavos kultūros centro folkloro ansamblis „Dziemedzis“ (vadovas Algimantas Vitkus). Prisiminimais dalijosi I. Turonienės kaimynės – Marytė Sereičikienė ir Stasė Bingelienė, kurioms vaikystėje pats skaniausias buvo Turonių medus. Buvęs mokytojas Alfonsas Stoneliūnas, pažinojęs Stasį ir Ievą Turonius, pasakojo, kad jam šeimininkai su savo padargais kolūkio laikais padėjo nudirbti ūkio darbus.
Panočių pagrindinės mokyklos šeštos klasės mokinė Skaiva Matijoškaitė, Lietuvos vaikų ir moksleivių – lietuvių liaudies kūrybos atlikėjų konkurso „Tramtatulis“ Varėnos rajono vietinio rato laureatė (vadovė Krivilių kultūros centro direktorė Virginija Černiauskienė), paporino I. Turonienės atsiminimą „Kaip brolis Petrulis mani grybauc mokino“. Renginio dalyvė Rita Skripkūnienė pasidžiaugė, kad Turonių miškuose ir dabar „po 28 kilogramus voveruškų prizgrybauna“. Buvusi Kaniavos seniūnijos socialinė darbuotoja Irena Pyšinskienė prisiminė, kaip lankydavo Birutės tėvelį, palikusį šviesaus ir gero žmogaus įspūdį.
Atsiminimais apie mamą dalijosi dukra B. Būrienė. Anot jos, mamutė visiems puldavo padėti, nieko nesmerkė, niekam nieko nepavydėjo, o ir kitus mokė nedaryti blogo, neskriausti silpnesnio. B. Būrienė džiaugėsi, kad išleista knyga yra skaitoma ir vertinama.
Susitikime dalyvavęs Kaniavos seniūnijos seniūnas Audrius Verseckas dalijosi savo tėvo prisiminimais apie to laikmečio kaimo žmonių gyvenimą, buitį…
Renginyje dalyvavo ir Noškūnų kaimo seniūnaitė Raminta Arlauskienė, Krivilių bibliotekos bibliotekininkė Zita Varanavičienė.
Nuoširdžiai dėkojame B. Būrienei, kad paskatino mamą rašyti ir mes galime pasinaudoti jos knygoje esančiais patarimais, tautosaka, etnografija, istorija, papročiais. Jautrus ir nuoširdus susitikimas mums paliko neišdildomą įspūdį.

Rimutė Antuchevič
Panočių bibliotekos
bibliotekininkė

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: