Vytaras Radzevičius: Didžiosios Britanijos ir Airijos virtuvės nereikia suprasti, ją reikia tiesiog ragauti

0
180
Vytaras Radzevicius

Virtuvės šefas Vytaras Radzevičius pastebi, kad pasaulis ne visada supranta britų salyno virtuvės pasirinkimus, daug ką stebina ir gal net erzina salyno gyventojų unikalumas ir savarankiškumas. Jie gyvena taip, kaip jiems priimta, laikosi tradicijų, kurios jiems labai svarbios, valgo tai, kas kitus stebina ir yra nepalenkiami. Bet ne viską reikia perprasti galva, vienintelis būdas suprasti britų ir airių virtuvę yra paprastas – ragauti.

Salų gyventojų tradicijos ir meilė maistui

Įdomu tai, kad Didžiosios Britanijos ir Airijos šefai yra populiarūs visame pasaulyje. Vytaro teigimu, tai tik įrodo, kokią svarbią vietą britų ir airių kultūroje, gyvenime užima maistas.

„Visose kulinarijos laidose šefai tokie užsidegę ir charizmatiški, bet tuo pačiu gebantys paprastai dėstyti kartais nepaprastus dalykus. Pats pastebėjau: pradedi žiūrėti ir akių negali atitraukti, nieko keisto, kad jie sulaukia populiarumo visame pasaulyje“, – sako Vytaras.

Konservatyvios tradicijos ir drąsūs skoniai

Britų salų virtuvė ypatinga tuo, kad čia gausu konservatyvumo, derinamo su neįprastais skoniais, kaip, pavyzdžiui, aviena su mėtų padažu. Šis patiekalas atsirado XVI amžiuje, kai karalienė Elžbieta I išleido įsaką, kad avieną galima valgyti tik su karčiomis žolelėmis. Taip buvo tikimasi, kad britai valgys mažiau avienos ir tokiu būdu išaugs vilnos gamyba. Bet aviena su mėtomis anglams patiko ir karalienės įsakas virto receptu, populiariu iki šių dienų. Beje, šį netikėtą skonių derinį – lėtai virtas ėriuko blauzdeles su mėtų padažu – šią savaitę galite rasti ir „Lidl“ parduotuvėse.

Kaip keli paprasti ingredientai tapo kultiniu patiekalu

Jei reikėtų išrinkti vieną patiekalą, be kurio Britų salų virtuvė neįsivaizduojama, tai būtų tešloje paniruotų žuvies filė kąsneliai su bulvytėmis, geriau žinomi kaip fish and chips. Šiandien galima rasti įvairių šio patiekalo variacijų: skiriasi žuvies rūšys (klasikinis variantas – su menke, tačiau neretai patiekiamos ir kitos baltos žuvys ar net skumbrė, lašiša), populiarūs ir virti arba trinti žirneliai, suteikiantys patiekalui gaivumo.

Šio recepto ištakos siekia dar XIX amžių, ir klasikinis variantas nėra pakitęs iki pat šių dienų.

„1989 m. man teko paragauti fish and chips, kuomet jie dar būdavo vyniojami į tikrą popierinį laikraštį, dabar tai jau sunkiai įsivaizduojama. Kaip ir tai, kad kainavo jie tada 32 pensus“, – pasakoja Vytaras. Nors šis patiekalas nuo seno siejamas su greita ir sočia užkanda, skirta darbininkų klasei, savo vietą jis rado ir prekybos centruose, ir prabangiuose restoranuose.

Tačiau aišku viena – net ir populiarėjant įvairiems greitojo maisto patiekalams, tokiems kaip mėsainiai, kebabai ar dešrainiai, Jungtinėje karalystėje žuvis su bulvytėmis neapleidžia savo pozicijų ir yra mėgstama tiek vietinių, tiek turistų. „Jei kada būnu šioje šalyje, tai pirmiausiai stengiuosi gatvėje nusipirkti šį patiekalą ir kur nors parke ant suoliuko suvalgyti. Man tai –  labai britiška“, – sako V. Radzevičius ir dalinasi savo fish and chips interpretacijos receptu.

Fish and chips iš V. Radzevičiaus knygos

4 valgytojams:

4 menkių filė;

200 g miltų;

1 arbat. šaukšt. valgomosios sodos;

1 stiklinė šviesaus alaus;

1⁄2 citrinos sulčių; druskos, pipirų; miltų žuvies apvoliojimui;

1 kg bulvių; aliejaus gruzdinimui, arba „Hatherwood” keptų bulvyčių.

Bulves galima paruošti net keliais būdais:

Nuskutę ir supjaustę bulves lazdelėmis, pusvalandžiui pamerkite į vandenį. Prikaistuvyje aukštais kraštais įkaitinkite aliejų. Nusausinę bulves (naudokite ir popierines servetėles, kad būtų visai sausos ir vandens nepatektų į aliejų, nes taškysis riebalai), po kelias lazdeles meskite į karštą aliejų ir gruzdinkite, kol gražiai pageltonuos (apie 3–4 minutes).

Ant lėkštės patieskite popierinę servetėlę, išgriebkite bulves ir dėkite į lėkštę. Ant išgriebtų bulvių užtieskite servetėlę ir gruzdinkite kitą porciją. Kai visos bulvės bus iškeptos, laikykite šiltai, kol paruošite žuvį.

Arba kitas būdas – bulves supjaustykite skiltelėmis, apvirkite, ištepkite skardą aliejumi, sudėkite nukoštas bulves, apšlakstykite aliejumi, apiberkite druska ir pašaukite į iki 180 laipsnių karščio orkaitę. Kepkite, kol gražiai apskrus.

Šią savaitę galite pasirinkti dar paprastesnį būdą – „Lidl“ įsigyti jau kepimui paruoštas  „Hatherwood” asortimento bulvytes.

Į lėkštę įberkite miltų ir apvoliokite menkės filė. Tai svarbu – vėliau tešla gerai „prilips“ prie žuvies.

Iš miltų, sodos, druskos, pipirų, alaus ir citrinų sulčių sumaišykite tešlą iki tokios konsistencijos, kad įmerkus ir „paplukdžius“ žuvies filė, ji pasidengtų tešlos sluoksniu. Tokią žuvį dėkite į karštą aliejų ir gruzdinkite, kol tešla bus traški, o žuvis – iškepusi. Maždaug 6–10 minučių, priklausomai nuo filė storio.

Žuvį su bulvėmis patiekite lėkštėje, pagal skonį apšlakstykite citrinos sultimis, pasigardinkite druska ir pipirais.

Skanaus!

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: