Tarptautiniai projektai: galimybė spręsti jaunimo iššūkius ir atrasti bendraminčių iš visos Europos

0
24

Sparčiai besivystanti Europa jaunimui suteikia vis daugiau galimybių. Anksčiau baimę kėlė projektai kituose miestuose, o tarptautiniai ryšiai atrodė tarsi tikra egzotika. Tačiau šiandien jaunimas turi daugiau galimybių: nuo laisvės pasirinkti laisvus metus po mokyklos iki Erasmus+ programos projektų Lietuvoje ar Europoje. Moksleiviai, jaunimo darbuotojai sako, jog jiems smagiausia vykti į kitas šalis susipažinti su jų kultūra, tradicijomis, pažinti šalį ir pakeisti aplinką, tačiau ne mažiau įdomūs ir naudingi Lietuvoje vykstantys Erasmus+ programos projektai. Vienas tokių – visai neseniai vykę mokymai „DigiWork”, finansuojami Europos Sąjungos lėšomis pagal Erasmus+ programą. 

Projektuose sprendžia skirtingas jaunimui aktualias problemas

Spalį vykusiuose mokymuose „DigiWork“ dalyvavo skirtingų jaunimo organizacijų atstovai iš Lietuvos, Šiaurės Makedonijos, Slovakijos, Kipro, Graikijos, Latvijos, Ispanijos, Portugalijos bei Turkijos. Per 6 mokymų dienas jaunimo darbuotojai dalyvavo skirtinguose formaliose ir neformaliose veiklose, pristatė savo šalių kultūrą, kartu sprendė aktualias problemas.

Pagal Erasmus+ programą įgyvendinamus mokymus dalyviai susiburia įvardyti jaunimui kylančius iššūkius ir įgyti kompetencijų, kaip gerąsias praktikas pritaikyti savo šalyje. Mokymai skirti suburti jaunimo darbuotojus bendram tikslui įsigilinti į projekte sprendžiamą problemą, todėl jaunimo darbuotojai daug dirba grupėse ir taip gali pamatyti jos šaknis, padarinius ir sprendinius iš kuo skirtingesnių perspektyvų, t.y. skirtingų šalių atstovų.

Vienas iš „DigiWork“ mokymų dalyvių teigia, jog prisimena, kaip pirmąją dieną išgirstai problemai jau turėjo sprendimą mintyse, tačiau per kelias dienas įvykę pokalbiai su kitų valstybių atstovais privertė susimąstyti, jog galbūt yra ir kitų būdų.

„Pamatyta kita perspektyva man leido suprasti, kad ir kitose gyvenimo situacijose ne viskas tik balta ir juoda, o skirtingi žmonės mato dalykus ypač skirtingai. Tačiau projektas tuo ir buvo įdomus: mūsų mintys, pokalbiai buvo paremti dalijimusi skirtingomis patirtimis ir mokymusi vieniems iš kitų. Jaučiuosi, jog po projekto išmokau geriau įsiklausyti į kitą ir priimti ne visuomet man artimas, tačiau pasauliui reikalingas idėjas“, – teigia projekte dalyvavęs lietuvis.

Mokymai jaunimo darbuotojams praplečia akiratį

Erasmus+ programos projektai svarbūs tuo, jog juose jaunimo organizacijų atstovai spręsdami jaunimo iššūkius gali būti pokyčio dalimi. „DigiWork“ mokymų idėja kilo supratus, jog per pandemiją visiems perėjus į nuotolinį darbą ir pradėjus naudoti daugybę skaitmeninių įrankių, iškilo kitų problemų: menkas IT prieinamumas mažesniuose miestuose, pervargimas, motyvacijos trūkumas nebejaučiant ribos tarp darbo ir laisvalaikio, skaitmeninių įgūdžių trūkumas.

„DigiWork“ mokymų dalyviai kartu pripažino, jog virtuali aplinka yra didelis privalumas, tačiau kartu ir iššūkis, todėl dalindamiesi savo valstybių pavyzdžiais siekė atrasti bendrų sprendimų, kaip kiekvienas, taikant inovatyvias metodikas, savo bendruomenėje gali tapti pokyčio iniciatoriumi.

„Džiaugiuosi, jog Erasmus+ projektas buvo ir apie naujas draugystes bei kitų šalių pažinimą, bet ir apie problemas, kurias reikia spręsti. Būdama mokymuose supratau, jog galiu būti pokyčio dalimi, galiu būti išgirsta ir savo bei kitų idėjas įgyvendinti. Manau, kad kiekvienam jaunam, aktyviam žmogui tai yra labai svarbu: mokytis ir tobulėti bendraminčių būryje“, – mintimis dalijasi projekto dalyvė iš Šiaurės Makedonijos.

Projekto partneriai „Innoved Lietuva“ kasmet organizuoja daugybę projektų skirtingomis temomis, todėl kiekvienas jaunas žmogus gali pasirinkti, kuri tema jiems tiktų labiausiai.

Lietuvoje vykęs „DigiWork“ tapo puikia terpe naujų metodų sukūrimui, skaitmeninių įrankių pasidalinimui bei praktikų, kaip išvengiant perdegimo į nuotolinį mokymą įtraukti daugiau jaunuolių, parengimo.

Ugdo veržlią bei atsakingą asmenybę

Erasmus+ programos projekto „DigiWork“ pagrindiniai organizatoriai – jaunimo organizacija „uMunthu“, įsikūrusi Varėnoje ir aktyviai veikianti visame Dzūkijos regione ir ne tik. Savo veikla organizacija skatina jaunų žmonių socialinę integraciją, ugdo bendruomenės jaunimo lyderius ir kuria užimtumą vietos vaikams ir jaunimui įgyvendindami neformalaus ugdymo ir sporto veiklas.

Organizacija veikia skirtingomis temomis, daugiausia: savanorystė, jaunimo užimtumas, aktyvus ir sveikas gyvenimo būdas, įtrauktis per sportą, pilietiškumo ir bendruomeniškumo ugdymas, jaunų žmonių „minkštųjų” kompetencijų ugdymas. Organizacijos atstovai sako, jog tokie projektai tampa puikia galimybę ugdyti jauną žmogų, o kartu ir pilietiškumą bei lyderystę.

„Iš visos Europos susibūrę jauni žmonės jau pirmąją dieną susiduria su ne vienu ar dviem, bet daugybę iššūkių. Kartu praleista savaitė tampa tikru išėjimu iš komforto zonos: kalbėti ne gimtąją, o anglų kalba, susipažinti, dirbti skirtingose darbo grupėse, priimti kitokių kultūrų būdo bruožus ir veltis ne į konfliktą, o į vienas kito pažinimą. Nors mokymai vyko tik savaitę, tačiau jame buvo gausu įvairių pristatymų, aktyvių dirbtuvių, kuriose dalyviai turėjo kalbėti viešai, dirbti komandose su nariais iš skirtingų valstybių. „Ne vienas dalyvis sugrįžęs iš mokymų pripažįsta, jog per kelias dienas išėjo iš savo komforto zonos, tapo drąsesnis ir labiau pasitikintis savimi ir įgijo dar daugiau motyvacijos aptartas problemas spręsti drauge su savo organizacija“ – pasakoja projekto iniciatoriai.

Daugiau vietinių ir tarptautinių projektų jaunimui galimybių kviečiame ieškoti Innoved Lietuva Instagram paskyroje @innovedlietuva (https://www.instagram.com/innovedlietuva/)

Projektas „DigiWork” finansuojamas Europos Sąjungos lėšomis pagal Erasmus+ programą.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: