Varėnoje netrukus prasidės 14-asis Dalios Tamulevičiūtės teatrų festivalis

0
67

Ruduo – ne tik mokslo metų pradžia ar teatrinio sezono atgimimo laikas. Jau keturioliktą rugsėjo 30-ąją teatralai pasitiks Varėnoje. Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalis, žymintis lietuvių teatro režisierės ir pedagogės gimimo dieną, tradiciškai prasidės aplankant jos kapą Senojoje Varėnoje, vėliau tikintieji bus kviečiami į mišias režisierei atminti. Konkursiniai festivalio spektakliai Varėnoje bus rodomi visą spalį, programoje – penkiolika įsimintinų pasirodymų iš visos Lietuvos.

Varėnos kultūros centre iškilmingame festivalio atidarymo vakare bus apdovanoti šių metų lietuvių autorių scenos meno kūrinių konkurso laimėtojai –  Lietuvos nacionalinio dramos teatro eskizo „Sibiro haiku“ pagal Jurgos Vilės ir Linos Itagaki to paties pavadinimo knygą (režisierius – Augustas Gornatkevičius) kūrėjai bei parodytas pernai metų laimėtojų spektaklis „Tinder Dates“ pagal Gabrielės Labanauskaitės to paties pavadinimo pjesę (Valstybinis Vilniaus mažasis teatras, režisieriai: Gabrielė Tuminaitė, Stas Žyrkov ir Kirilas Glušajevas).

Varėnos kultūros centre spektaklius pristatys teatro kūrėjai iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio ir Alytaus. Festivalyje šiemet bus laukiami ir jaunieji žiūrovai! Spalio 1 d. bus rodomas Nacionalinio Kauno dramos teatro spektaklis visai šeimai „Emilių Emilis“. Spektaklio režisierius – Augustas Gornatkevičius.

Spalio 19 d. nusikelsime į patį mylimiausią miestelį, kuriame gyvena Jokūbas. Jo istoriją pasakos Valstybinio Kauno lėlių teatro aktoriai spektaklyje „Jokūbo dienoraštis“ (režisierė – Milda Mičiulytė).

Spalio 20 d. žiūrėsime Alytaus miesto teatro spektaklį / koncertą pagal Justino Marcinkevičiaus poemą „Grybų taika“, o spalio 26-ąją vaikai susitiks su naujausio Vilniaus teatro „Lėlė“ spektaklio „Karlsonas“ herojais, spektaklio režisierius – Ainis Storpirštis.

Anot renginio organizatorių, džiugina, kad šiemet festivalis bene tarptautinis, nes programoje kaip niekad daug užsienio režisierių spektaklių. Festivalio žiūrovai išvys dvi šviežiausias Lietuvoje jau puikiai žinomo norvegų kilmės režisieriaus ir choreografo Jo Strømgreno premjeras: rugsėjo pradžioje Lietuvos nacionaliniame dramos teatre sukurtą „Ruletę“ (rodoma spalio 13 d.), o premjeriniams plojimams Panevėžyje nespėjus nutilti spalio 24 d. į Varėną atkeliaus Juozo Miltinio dramos teatro judesio spektaklis „Feromonai“. Taip pat festivalio programoje – ukrainiečio Stas Žyrkov Alytaus miesto teatre sukurtas monospektaklis „Civilio dienoraštis“ ir latvio Toms Treinis režisuotas spektaklis „Skraidantis Travolta“, sukurtas Šiaulių dramos teatre.

Varėna mėnesiui atgims ne tik lietuviškais spektakliais – teatro mylėtojai bus kviečiami į režisierės atminimui skirtus kultūrinius renginius. Spalio 2 d. Varėnos kultūros centro kino ir parodų salėse įvyks fotografijų parodos iš ciklo „Dalios Tamulevičiūtės mokiniai. 2-oji teatro aktorių laida“ atidarymas ir susitikimo vakaras su Dalios Tamulevičiūtės mokiniais. Vakarą ves Dalios Tamulevičiūtės mokinys, aktorius ir teatro pedagogas Remigijus Vilkaitis drauge su teatrologe Daiva Šabasevičiene. Spalio 11 d. Varėnos rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje organizuojamas Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus inicijuotos leidinių serijos „Kūrėjai“ pirmojo leidinio, knygos „Vladas Sipaitis. Dienoraščiai, prisiminimai, laiškai“, pristatymas. Knygos sudarytojas – Remigijus Vilkaitis.

Festivalio metu vyks ir edukaciniai renginiai jaunimui: spalio 10 d. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos docentė, aktorė, diktorė Aldona Vilutytė kvies į Varėnos kultūros centre, choreografijos studijoje, vyksiančias scenos kalbos dirbtuves. Toje pačioje erdvėje spalio 16 d. vyksteatro režisūros dirbtuvės „Spektaklis – dialogas“ su režisiere, aktore ir „Labaiteatro“ įkūrėja Agne Sunklodaite, o spalio 8 d. –„Teatro dirbtuvės: aktoriaus kūrybiškumas“, kurias ves aktorius, dramaturgas, režisierius, įvairių kūrybinių projektų iniciatorius ir kūrybingumo ekspertas Justas Tertelis.

Tradiciškai spalio 30-ąją bus apdovanoti festivalio laureatai, iškilmingame renginyje pasirodys Vilniaus Šv. Kristoforo kamerinis orkestras. Nuo 2009-ųjų vykstančio festivalio tikslas – įprasminti iš Varėnos krašto kilusios žymios lietuvių režisierės ir teatro meno pedagogės Dalios Tamulevičiūtės atminimą. Festivalį organizuoja Varėnos kultūros centras, finansuoja Varėnos rajono savivaldybė ir Lietuvos kultūros taryba.

Organizatoriai

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: