Antaninių kermošius Valkininkuose

0
81

Sekmadienį Valkininkų miestelis, esantis Varėnos rajone, buvo pilnas šventinio šurmulio. Čia vyko „Valkininkai – Lietuvos mažoji kultūros sostinė 2021“ atidarymo renginys ir tradicinė miestelio šventė „Antaninių kermošius“.

Įgyvendinant projektą „Ilgametės tradicijos nemiršta“, kurį finansavo Europos žemės fondas kaimo plėtrai (5869.25 Eur), Lietuvos valstybė (1035,75 Eur) ir Valkininkų bendruomenė (363,44 Eur) administruojant Varėnos krašto VVG, talkinant Varėnos kultūros centrui, Valkininkų seniūnijai, pagrindinėje miestelio aikštėje priešais bažnyčią nuo pat ryto, kaip ir senovės kaimo turguje, vyko kermošius, kuriame buvo galima įsigyti tautodailės dirbinių, dzūkiškų skanėstų. 

Scenoje vyksiančią koncertinę programą pradėjo Valkininkų kultūros centro folkloro ansamblis „Santaka“ sugiedodamas Valkininkų himną. Lietuvos mažosios kultūros sostinės atidarymo proga susirinkusiuosius sveikino Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta, Seimo narys Juozas Baublys, Lietuvos kaimo bendruomenių asociacijos pirmininkė Virginija Šetkienė, Valkininkų seniūnas Antanas Juknevičius, bendruomenės pirmininkė Danutė Blažulionienė, projekto „Valkininkai – Lietuvos mažoji kultūros sostinė 2021“ koordinatorė Jolanta Molienė.

Su Alytaus miesto teatro programa „Valkininkai. Karališkojo dvaro paslaptys“ į renginį atvyko Bona Sforca, Žygimantas Augustas ir Barbora Radvilaitė. Koncertine programa susirinkusiuosius džiugino operos solistas Andrius Rubežius su savo studentais.

Grupės „Kitava“ koncertinės programos nesugadino ir užklupęs stiprus lietus. Ištvermingiausi žiūrovai slėpėsi po skėčiais ir aikštėje išsirikiavusiuose automobiliuose. Renginį vedė Alytaus miesto teatro aktorius Eugenijus Rakauskas.

Šventėje netrūko įvairiausių edukacinių veiklų ir mažiems, ir dideliems. Miestelio skvere, edukacinei veiklai skirtose erdvėse, vyko viduramžių karybos edukacinė programa, ginkluotės bei šarvuotės ekspozicija, senovinių amatų, žongliravimo mokyklėlė, monetų kalimo, medžio drožybos ir keramikos edukacinės programos. Kojūkininkai savo sugebėjimais žavėjo šventės svečius. Visi norintys galėjo aerozoliniais dažais sukurti ryškiausius Valkininkų simbolius – gražiausius vietos architektūros paminklus, valdovų portretus, heraldinius ženklus. „Mažojoje spaustuvėje“ antspaudų pagalba galima buvo susikurti atviruką su Valkininkų ir Dzūkijos simboliais. Edukacijoje „Miestelio ženklai“ buvo gaminami suvenyrai su miestelio simbolika.

Vidurdienį miestelio bažnyčioje vyko Šv. Antano atlaidų iškilmės, kurias aukojo Vilniaus (Kalvarijos) Šv. Kryžiaus Atradimo parapijos rezidentas kun. relig. m. mgr. Mykolas Sotničenka. Šv. Antano atlaidai Valkininkuose rengiami nuo XIX a. pradžios, o šiemet tai buvo dešimtasis atsinaujinusios šventės jubiliejus.

Po Šv. mišių šventės svečiai rinkosi prie bendruomenės namų, kur kartu su asociacijos „Pakeliui su vėju“ nariais buvo pristatomas meno kūrinys ant sienos (pano). Jis buvo įgyvendintas vykdant Lietuvos kultūros tarybos projektą „Daugiakultūrio sambūvio ženklai Valkininkų miestelyje“, kartu su Varėnos rajono savivaldybe. Pristatymo metu sveikinimo žodį tarė Varėnos rajono savivaldybės administracijos direktorius Alvydas Verbickas ir Valkininkų klebonas Bronius Krakevičius.

Pano įprasmina lietuvių, lenkų ir žydų kultūrinį paveldą Valkininkuose. Simbolinę atidengimo juostelę perkirpo projekto vadovė Jolanta Molienė, A. Verbickas ir bendruomenės pirmininkė Danutė Blažulionienė. Vėliau žydų muzikos ansamblis „Klezmer Klangen“ muzikinių kūrinių intarpuose priminė ir papildė vietos gyventojų ir svečių žinias apie kadaise čia gyvenusius žydus ir jų kultūrą.

Šventinę scenos kompoziciją sukūrė Nijolė Vencienė.

Visi norintieji galėjo pasivažinėti „Žemaitukų slėnio“ arklio traukiamu vežimu, kurį važnyčiojo Saulius Sinkevičius.

Renginio metu buvo padėkota ir šventės rėmėjams: Agrokoncernui, Varėnos kultūros centrui, UAB „Staginis“, Andriui Griežei, Stanislavui Kurkulioniui, kavinei „Pitts“, Janinai ir Stasiui Aukštuoliams, Stasiui Tarailai, Kęstutučiui Puzui, UAB „Užuperkasio prekyba“, sodybai „Pas Kazlauskus“, sodybai „Bebro turizmas“, baidarių nuomai Dzūkijoje „Papartis“, Vilmai ir Algiui Jankauskams.

Danutė Blažulionienė

Jolanta Molienė

Nuotraukos autorius Živilė Puidokaitienė.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: