Atomazga E. Kundroto nužudymo byloje: nusikaltėliams paskirtos 11,6 ir 12,6 metų laisvės atėmimo bausmės

0
735
Asociatyvi nuotr.

Varėnos rajone, Matuizų kaime, 2019 m. vykusi Joninių šventė baigėsi kraupia tragedija: 30-metis Edgaras Kundrotas buvo žiauriai sumuštas, o po savaitės, taip ir nepabudęs iš komos, mirė Kauno klinikose. Kaltinimai jauno vyro kvalifikuotu nužudymu buvo pareikšti tame pačiame kaime gyvenančiam Edikui Vilbikui, o jo sutuoktinė, Inga Vilbikienė, kaltinta viešosios tvarkos sutrikdymu.

Tik baudžiamąją bylą nagrinėjant teisme, atsirado teisinė galimybė atstatyti ikiteisminio tyrimo metu bandytą sužlugdyti teisingumą – pasiekta, kad kaltinimas I. Vilbikienei keistųsi – jos padaryta nusikalstama veika perkvalifikuota pagal BK 129 straipsnio 2 dalies 8 punktą, kartu numatant ir jos atsakomybę sunkinančią aplinkybę – nusikalstamą bendrininkavimą, nužudant E. Kundrotą kartu su savo vyru E. Vilbiku.

2022 m. rugsėjo 30 d. Kauno apygardos teismas paskelbė apkaltinamąjį teismo nuosprendį: kaltinamoji Inga Vilbikienė pripažinta kalta padarius dvi nusikalstamas veikas: numatytas BK 129 str. 2 d. 8 p. (kvalifikuotas tyčinis nužudymas iš chuliganiškų paskatų) ir BK 284 str. 1 d. (viešosios tvarkos trikdymas), bausmes apimant ir paskiriant galutinę 11 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę. Tas pačias nusikalstamas veikas pripažintas įvykdęs ir I. Vilbikienės sutuoktinis Edikas Vilbikas – jam paskirta 12 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Iš nuteistųjų Vilbikų, nukentėjusiųjų civilinius ieškinius tenkinant iš dalies, žuvusio E. Kundroto šeimos nariams priteistas bylinėjimosi išlaidų bei turtinės ir neturtinės žalos atlyginimas: mamai Aldonai Kundrotienei – 6834,93 Eur turtinės žalos (už kapavietės įrengimą) bei 35000 Eur neturtinės žalos, tėvui Vytautui Kundrotui – 35000 Eur neturtinės žalos ir žuvusiojo seseriai Jurgitai Balkuvienei – 20000 Eur neturtinės žalos.

„Gyvenimą ir savo artimuosius labai mylėjusio E. Kundroto žiauraus įvykio metu nufilmuoti ir įrašyti kadrai leido identifikuoti nepataisomus padarinius sukėlusią kaltininkę – I. Vilbikienę – Matuizų kaimo bendruomenės tarybos narę, turinčią šeimą, tačiau pasižyminčią apsukrumu, agresyvumu ir beširdiškumu. Užfiksuotoje vaizdo ir garso medžiagoje amžiams liko I. Vilbikienės tikrojo veido išraiška – ne tik be galo skaudinantys žodžiai, bet ir, panašu, smūgio buteliu garsai“, – sako nukentėjusiuosius byloje atstovavęs advokatų profesinės bendrijos „Constat“ partneris, advokatas Dr. Edgaras Dereškevičius.

Nukentėjusiųjų Kundrotų gyvenime viskas negrįžtamai pasikeitė po to, kai 2019 metais, birželio 23 dieną, per Joninių šventę, surengtą kaimo mokyklos stadione, E. Vilbikas, būdamas girtas, be jokios aiškios priežasties du kartus smogė E. Kundrotui į galvą, o jo sutuoktinė, I. Vilbikienė, trenkė tuščiu stikliniu buteliu į E. Kundroto kairės pusės smilkinį, taip jį nužudydama.

„Vien dėl jos eigos, šią baudžiamąją bylą galima įvardyti „naujausių laikų gėrio pergalės prieš blogį pavyzdžiu“. Kaltinamųjų advokato Romualdo Mikliušo pastangomis, buvo atlikta pakartotina medicinos ekspertizė, kurios išvada (mirtis kilo nukentėjusiajam paprasčiausiai kritus ir atsitrenkus galva į asfaltą) siekta įrodyti, kad I. Vilbikienės veiksmai – smūgis alaus buteliu per smilkinį, veido daužymas delnais, E. Kundroto apipylimas alumi – traktuojami ne kaip nužudymas, o tik viešosios tvarkos sutrikdymas. Tik nepailstamomis, tiek ištvermės ir finansinių sąnaudų reikalavusių nukentėjusiojo šeimos narių pastangomis, galiausiai pasiektas teisingumas”, – teigia E. Dereškevičius.

Advokatų profesinės bendrijos „Constat“ informacija

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: