Varėnai – pagrindinis prizas

0
115

Varėniškiai pavasarį dalyvavo Lietuvos nacionalinio kultūros centro kartu su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija trečią kartą skelbtame tradicinius šokius puoselėjančiame Lietuvos mokyklų konkurse „Visa mokykla šoka 2019“. Džiugi žinia ta, kad Varėnai atiteko pagrindinis prizas ir pirmoji vieta už tai, kad buvo suburta daugiausiai mokyklų. Daugelis konkurso „Visa mokykla šoka“ dalyvių žada įsilieti į akcijos „Visa Lietuva šoka“ renginius rugsėjo 20 d.

Apdovanojimai
III tradicinius šokius puoselėjančių Lietuvos mokyklų konkurso „Visa mokykla šoka“ pagrindinio prizo nugalėtoja (daugiausiai subūrusi mokyklų, konkurso dalyvių savivaldybė), pelniusi pirmąją vietą – Varėnos r. savivaldybė. Konkurso dalyviai: Varėnos vaikų lopšelis-darželis „Žilvitis“, koordinatorius Nerijus Bakula; Varėnos vaikų lopšelis-darželis „Pasaka“, koordinatorė Vaida Žilinskienė; Varėnos „Ryto“ progimnazija, koordinatorė Janina Oszustovicz; Varėnos r. Panočių pagrindinė mokykla, koordinatorė Valentina Šlavenec; Varėnos r. Matuizų pagrindinė mokykla, koordinatorė Irena Čeplikienė; Varėnos J. Čiurlionytės menų mokykla, koordinatorė Ineta Meduneckytė-Tamošiūnienė; Varėnos r. Žilinų pagrindinė mokykla, koordinatorė Aušra Jachimovičienė; Varėnos „Ąžuolo“ gimnazija, koordinatorius Darius Bachovas; Varėnos r. Merkinės Vinco Krėvės gimnazija, koordinatorė Regina Sakalauskienė; Varėnos r. Valkininkų gimnazija, koordinatorė Neringa Akulavičienė.
Už veiklą, įtraukiant rajono ugdymo įstaigas į konkursą, apdovanota Varėnos kultūros centro folkloro specialistė Vaida Naruševičiūtė.
Už išradingumą, įtraukiant mokyklos bendruomenę į konkurso veiklas, apdovanojimas atiteko Varėnos r. Žilinų pagrindinės mokyklos koordinatorei Aušrai Jachimovičienei.

Konkursas
Šis konkursas išsiskiria iš kitų tuo, jog pagrindinis jo organizavimo tikslas ne tas, kad būtų išryškinti geriausi ir gabiausi šokėjai, o tas, kad būtų įvertintos visos mokyklos bendruomenės pastangos ir veikla stiprinant lietuvių kultūrinės tapatybės pajautą, populiarinant tradicinį šokį mokyklinio amžiaus tarp jaunimo.
Labai taiklios komisijos narių, pirmą kartą vertinusių konkurso dalyvius, pastabos: „Užkabino gera energija, pozityvas, natūralus veiksmas, nevienkartinis darbas, regis, vaikams tikrai patinka! Žinoma, didžiausią vaidmenį šioje veikloje vaidina vadovo entuziazmas“. Šiems pastebėjimams atliepia ir koordinatorių pasakojimai: „Labai geras emocijas ir atsiliepimus paliko pirmasis dalyvavimas konkurse praėjusiais metais. Mokiniai patys pradėjo klausinėti, ar šiemet šoksime, kada pradėsime mokytis? Nieko nebeliko, kaip pasakyti „taip“, ir pradėti dėlioti planus bei repertuarą“.
Komisiją stebino ir džiugino konkurso dalyvių masiškumas: tai, kad daug kur šoko visos (!) mokyklos klasės, kad šokama tiek įvairių, išradingai parinktų šokių. Ypač džiugina tai, kad konkursas neužsidaro tik mokykloje. Sėkmingai dirbantys koordinatoriai puikiai supranta, jog kuo plačiau pasklis tradicinių šokių „virusas“ visoje vietovėje, kuo daugiau prijaučiančių idėjai pavyks pritraukti, kuo daugiau partnerių susirasti, tuo lengviau ir geriau seksis ir pačioje mokykloje.
Neįtikėtinai daug nuveikė tikros entuziastės Vaida Naruševičiūtė ir Irmina Kėblienė, gražiai veiklai sutelkusios didžiulį būrį tradicinių šokių puoselėtojų. Be jų veikiausiai nebūtų šokančių Varėnos ir Šilalės rajonų!
Daugelis koordinatorių prisipažįsta, jog pradžioje įveikti nepasitikėjimą, dažnai paprasčiausią abejingumą buvo nelengva. Štai ką rašo Varėnos r. Žilinų pagrindinės mokyklos koordinatorė Aušra Jachimovičienė: „Mes, žiliniškiai, šiais metais registravomės į konkursą tik paraginti… Vaikus ir kolegas reikėjo ilgai įkalbinėti, o ir sutikę dalyvauti dažnai dejavo, kaip sunku, neįdomu ir pan. Bet… ratas užsisuko, įsitraukėm į šokius ir, matant rezultatą, nuotaika gerėjo… Per Užgavėnes vaikščiojom po kaimą dainuodami ir šokdami, kitus šokdindami. Po vaikštynių likom nakvoti mokykloje, nes tik su tokia sąlyga vaikai sutiko mokytis šokti… Puiku! Neišsimiegoję kitą dieną sėdėjom pamokose, bet laimingi ir per naktį išmokę šokti 10 šokių! Labai didelį šokio džiaugsmą išgyvenome Atvelykio naktišokiuose Varėnoje. O bendra rajono šokių diena mano mokiniams paliko neišdildomą įspūdį! Sakė, nerealu šokti 400 vaikų būryje! Taigi, nors pradžioje turėjau „apžaisti“ ir pažadėti aukso kalnus, visi konkurso dalyviai labai džiaugėsi. Dėkoju visiems sumanytojams: ir konkurso, ir ypač mūsų rajono Šokių dienos rengėjams!“
Daugelis konkurso „Visa mokykla šoka“ dalyvių žada įsilieti į akcijos „Visa Lietuva šoka“ renginius rugsėjo 20 d.

Parengė Ž.P.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: