Pagalba sau sergant vėžiu

0
40

Kasdien visame pasaulyje armija žmonių eina savo kelionę per vėžį – dalis jų pradeda gydymą, kitas dalis – gydosi jau ilgą laiką, didžioji dalis – įtraukiama į stebėsenos programas, kartais gydymo galimybės tampa išsemtos. Vėžio tyrimų ir gydymo procesai, vykstantys gydymo įstaigose, yra ilgi, sudėtingi ir neretai sunkiai suprantami, ypač pirmą kartą susidūrus. Galbūt todėl vis daugiau dėmesio skiriama į individualų žmogų ir jo pasirinkimus, gyvensenos aspektus, įgūdžius ir įpročius užvėrus gydytojų kabineto duris. Viso pasaulio specialistai – mokslininkai, onkologai jau daug metų tiria, ieško, rengia rekomendacijas apie tai, kuo žmogus gali ir turi sau padėti išgirdęs vėžio diagnozę.

Artėjant pasaulinei kovos su vėžiu minėjimo dienai ( vasario 4 d.), tinkamas metas susipažinti su Integracine onkologija – pasaulyje plačiai išvystyta onkologijos kryptimi, kuri tarsi skėtis, talpinantis standartinius vėžio gydymo metodus ir greta gydymo taikomos įrodymais pagrįstos papildomos priemonės, gerinančios gyvenimo kokybę, mažinančios ligos ir gydymo šalutinius reiškinius. Šių priemonių tikslas – visapusiška, prasminga, darni papildoma pagalba greta standartinio vėžio gydymo, aktyvus paciento ir artimojo įtraukimas į gydymo planą, skatinant prisiimti atsakomybę už savo sveikatinimą.
Literatūros duomenimis pasaulyje iki aštuoniasdešimt procentų sergančiųjų vėžiu naudojasi viena ar keliomis papildomomis priemonėmis. Vis daugiau skelbiama mokslinės literatūros apie saugias, veiksmingas ir į pacientą orientuotas Integracinės onkologijos papildomas priemones. Vienas svarbiausių tobulėjimo būdų – švietimas ir mokymasis, todėl Integracinės onkologijos centras kviečia į „Pagalbos sau“ mokyklą, skirtą specializuotiems teoriniams ir praktiniams užsiėmimams, kurių metu bus galima aptarti su specialistais, kokia ir kada pagalba tinkamiausia.

Integracinės onkologijos centras remiasi tarptautine praktika
Vienas iš Integracinės onkologijos centro pavyzdžių – lyderis pasaulyje – Jungtinėse Amerikos Valstijose New York mieste esantis Memorial Sloan-Kettering vėžio centras, kuriame veikia vadinama horizontalioji pagalba sergančiajam vėžiu – visapusišką pagalbą pacientui ir artimiesiems suteikia visi centro skyriai ir specialistai. Greta standartinio gydymo taikoma akupunktūra, onkologinis masažas, muzikos terapija, meditacija, mitybos rekomendacijos, fizinės ir psichologinės sveikatos konsultacijos, sudaromi individualūs sveikatinimo planai. Šio centro pavyzdžiu seka Integracinės onkologijos centrai Australijoje, Kanadoje, Europoje, taip pat ir Lietuvoje duris atveriantis specializuotas Integracinės onkologijos centras.

Kokios gali būti papildomos priemonės, aktualios sergant vėžiu?
Visapusiškai naudinga mityba, fizinis aktyvumas, miego higiena, streso valdymo metodikos ir socialinės aplinkos pritaikymas – tai papildomos priemonės ir jų pritaikymo rekomendacijos, kurių tikslas – įvardinti rizikos veiksnius, svarbius ligos eigai ir kontroliavimui, gebėjimas keisti gyvenseną, siekiant bendros sveikatos, mažinant ligos atsinaujinimo tikimybę ir mirtingumą nuo jos, pagalba kontroliuojant ankstyvuosius ir vėlyvuosius ligos ir gydymo sukeltus šalutinius reiškinius.
Moksliniais tyrimais įrodyta ir jau neabejojama, kad kokybiškas miegas, streso valdymas turi reikšmingos įtakos gerinant bendrą sveikatą, viršsvoris ir nutukimas turi neigiamos įtakos ne tik vėžinių susirgimų eigai, bet ir dažniau pasireiškiantiems bei sunkiau kontroliuojamiems gydymo šalutiniams reiškiniams.
Integracinė onkologija pasaulyje jau turi sukaupusi klinikinę ir mokslinę praktiką, kuria remiantis galima siekti geriausių rezultatų, įvertinus individualią žmogaus situaciją ir poreikius, parinkti veiksmingiausias papildomas priemones. Šių priemonių tikslas – padėti kontroliuoti ankstyvuosius ir vėlyvuosius ligos ir gydymo sukeltus šalutinius reiškinius, padėti susikurti reikalingus gyvensenos pokyčius ir pagerinti gyvenimo kokybę.

Mums reikia pasikalbėti
Onkologiniai pacientai naudojasi įvairiomis papildomomis priemonės, siekdami geresnės sveikatos, tačiau neretai apie šias priemones nutyli kalbėdami su gydytoju onkologu. Integracinės onkologijos konsultacijos tikslas – specializuotas, išsamus pokalbis, kurio metu aptariami ne tik standartiniai gydymo metodai, ligos eiga, bet didelis dėmesys kreipiamas papildomai pagalbai, suteikiant progą ir pasitikėjimą pagarbiai aptarti visas paciento ir artimųjų mintis, lūkesčius, planus, nuomones apie vartojamus ar potencialiai naudingus maisto papildus ar kitas priemones.
Esminis skirtumas tarp integracinės onkologijos ir alternatyvios medicinos – tai įrodymais pagrįstos rekomendacijos ir praktikos. Integracinė onkologija – tai integruota, visapusiška ir individuali pagalba, todėl kviečiame ne tik į individualius užsiėmimus, tačiau pradedame mokyklos semestrą nuo dailės terapijos teorinio ir praktinio užsiėmimų, kuriame laukiami visi, einantys kelionę per vėžį ir juos lydintys.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: