Ar maistas mūsų priešas?

0
78
2020-06-15

Gyd. dietologės Dalios Vaitkevičiūtės laiškas
badaujantiems ir besilaikantiems dietų

Šiomis dienomis ypač dažnai girdime, kad mūsų pažįstamų rate kas nors atsisakė valgyti mėsą, gliuteną, pieno produktus, dar kiti pradėjo badauti, laikytis keto dietos ar protarpinio badavimo. Dažnas jaunas žmogus, atėjęs į mitybos konsultaciją, yra veganas, laikosi grikių dietos, yra nepatenkintas savo sveiku svoriu arba turi nežmonišką pilvo pūtimą dėl dirgliosios žarnos sindromo. Kas mums nutiko? Ar tai noras rūpintis savimi, ar iškreiptas požiūris į maistą ir savo kūną? Kur riba tarp sveikų mitybos įpročių ir kraštutinumų? Ar maistas yra mūsų priešas ir turime tiek daug atsisakyti, kad gyventume sveikai?
Socialinė medija ir joje aktyvūs vieši asmenys sukuria įspūdį, kad be kraštutinumų neįmanoma ko nors pasiekti, o tai, kas tiko vienam, bus gerai kitam. Tai formuoja iškreiptą požiūrį į save ir mitybą. Esą, jei būsiu labai lieknas, tuomet būsiu sveikas ir gražus. Būsiu lieknas ir laimingas, jei atsisakysiu vaisių, mėsos ar badausiu, laikysiuosi keto dietos ar protarpinio badavimo. Deja, visi šie būdai veda į rimtus valgymo sutrikimus ir neužtikrina reikalingų maistinių medžiagų gavimo.
Valgymo sutrikimai – opi tema, kuri apima ne tik anoreksiją ar bulimiją, bet ir persivalgymo epizodus, iškreiptą požiūrį į maistą, emocinį valgymą. Europos statistikos duomenimis:
• Valgymo sutrikimai dažniausiai iš visų kitų psichologinių sutrikimų sukelia mirtį, dažniausiai savižudybės forma.
• 13 % vidutinio amžiaus moterų turi valgymo sutrikimų.
• 1–4 % Europos gyventojų serga nervine anoreksija.
• 1–2 % Europos gyventojų serga nervine bulimija.
• 2,8 % gyventojų per gyvenimą patiria persivalgymo epizodus.
• 35 % besilaikančiųjų populiariųjų dietų suserga vienu iš valgymo sutrikimų.
Nors valgymo sutrikimai yra laikomi psichinės sveikatos problema, žalos fiziniam kūnui padaroma ilgam laikui. Pradeda nykti riebalinė ir raumeninė kūno masė, nebepakeliamas minimalus fizinis krūvis, moterims išnyksta menstruacinis ciklas, vyrams sutrinka seksualinis potraukis.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: