Prezidentas: lygus startas ankstyvajame ugdyme – svarbus žingsnis Gerovės valstybės link

0
22

Lietuvos Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos inicijuoti Švietimo įstatymo pakeitimai, užtikrinantys ikimokyklinį ugdymą socialinę riziką patiriančių šeimų vaikams ir sudarantys galimybę vaikui ilgesnį laiką  mokytis pagal priešmokyklinio ugdymo programą, siekiant tinkamai pasirengti pradiniam ugdymui, antradienį priimti Seime.

Pasak šalies vadovo, Gerovės valstybė neįsivaizduojama be kokybiško, visiems prieinamo ir kiekvieno vaiko poreikius atliepiančio švietimo, tai – kertinė jos dalis. Daugelis sisteminių švietimo problemų yra užkoduotos ankstyvame lygmenyje, todėl ypač svarbu anksčiau įtraukti visus vaikus į kokybišką ankstyvąjį ugdymą, o valstybei – prisiimti didesnius įsipareigojimus, kad atskirtį lemiantys švietimo sistemos netolygumai greičiau taptų praeitimi.

Įstatymo pakeitimai suteiks lygiaverčio starto galimybes kiekvienam šalies vaikui, nepriklausomai nuo jo gyvenamosios vietos, šeimos socialinės ir ekonominės padėties. „Tai taps raktu į sėkmingą ir kokybišką švietimą, vaikui augant sukurs jam sąlygas atskleisti gabumus ir siekti geresnių mokymosi rezultatų. Ankstyvasis ugdymas – tai pagrindas kiekvienam vaikui sklandžiai tobulėti kaip asmenybei ir piliečiui. Privalome pasirūpinti kiekvienu mažuoju Lietuvos piliečiu, kad ateityje jis galėtų sėkmingai pasirūpinti savimi ir valstybe, pasitikėtų savimi ir ja, stiprėdamas pats stiprintų ir mūsų šalį“, – sakė Prezidentas.

Įstatymu nustatoma, kad nuo 2021 m. rugsėjo 1 d. bus užtikrintas visų socialinę riziką patiriančių vaikų ikimokyklinis ugdymas, o visos ugdymo valandos, maitinimas ir pavėžėjimas tokiems vaikams bus apmokami iš valstybės biudžeto lėšų. Šios permainos leis kasmet į ankstyvąjį ugdymą papildomai įtraukti per tūkstantį vaikų ir reikšmingai sumažinti jų gebėjimų ir pasirengimo pradiniam ugdymui skirtumus tarp to paties amžiaus vaikų. Prezidento įsitikinimu, valstybės pastangos mažinti atskirtį švietime ir kiekvienam vaikui suteikti lygias galimybes ateityje siekiant savo tikslų įtvirtina teisingumą, kuris yra būtina Gerovės valstybės sąlyga.

Seimo priimtuose Švietimo įstatymo pakeitimuose numatyta, kad palaipsniui ikimokyklinis ugdymas taps visuotinis, tai yra ikimokyklinio ugdymo įstaigose bus užtikrinta vieta kiekvienam vaikui, pageidaujant jų tėvams ar globėjams. Visuotinis ikimokyklinis ugdymas bus įgyvendinamas nuo 2023 m. 4 metų vaikams, 2024 m. – 3 metų vaikams ir 2025 m. – 2 metų vaikams. Tai sudarys galimybes to norinčioms šeimoms lanksčiai derinti šeimos ir darbo įsipareigojimus, aktyviau dalyvauti darbo rinkoje. statymo pakeitimu išplečiamos priešmokyklinio ugdymo galimybės: ugdymo programos ir būdai, mokymosi aplinkos bus pritaikomos jaunesniems vaikams, pedagogams bus užtikrintos galimybės įgyti būtinas kompetencijas. Nustatyta, kad nuo 2023 m. švietimo sistema privalės būti pritaikyta ir pasirengusi priimti į priešmokyklinį ugdymą vaikus, kuriems iki einamųjų metų balandžio 30 d. bus suėję 5 m., jei to pageidaus tėvai ar globėjai. Taip pat, atsižvelgiant į kiekvieno vaiko individualią raidą ir poreikius, penkiamečiams atsiras galimybė pagal priešmokyklinio ugdymo programą mokytis dvejus metus.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: