VMI: leidžiami atskaitymai – karantino dėl COVID-19 metu įmonių išlaidos dėl darbuotojų pavėžėjimo ar nuotolinės darbo vietos įrengimo

0
18

Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Kauno AVMI) informuoja, kad karantino dėl COVID-19 metu įmonės patirtos išlaidos dėl darbuotojų, negalinčių dirbti iš namų, vykimo į darbą ar parvykimo iš darbo, maitinimo gali būti priskirtos įmonės leidžiamiems atskaitymams kaip būtinosios darbo saugos ir darbuotojų apsaugos išlaidos.
„Kai darbdavys, siekdamas užtikrinti efektyvų darbo organizavimą, veiklos tęstinumą ir sklandumą, karantino dėl COVID-19 metu savo darbuotojams apmoka tam tikras paslaugas, įsigyja tam tikras prekes ar leidžia naudotis įmonės turtu, tokiu būdu apsaugodamas svarbias užduotis atliekančius darbuotojus, pajamų natūra nuostatos netaikomos, nes laikoma, kad tokias išlaidas įmonė patiria savo, o ne darbuotojo naudai“,- teigia Kauno AVMI viršininkė Judita Stankienė. Ji primena, kad leidžiamiems atskaitymams taip pat galima priskirti ir įmonės išlaidas darbuotojams atliktiems testams bei skiepams. Tokiu atveju laikoma, kad darbuotojas asmeninės naudos negavo, todėl gyventojų pajamų mokesčio (toliau – GPM) įstatymo nuostatos netaikomos.
Kauno AVMI pažymi, kad jei darbdavys, organizuodamas nuotolinį darbą, suteikia (neperduodamas nuosavybėn) darbuotojui visas reikalingas darbo priemones (pvz., kompiuterį, spausdintuvą, telefoną ir kt. darbo priemones) arba patiria papildomas sąnaudas nuotolinei darbo vietai namuose įrengti bei su to turto naudojimu tik darbo tikslais susijusioms išlaidoms apmokėti, pagal GPM įstatymo nuostatas nepripažįstama, kad darbuotojas gavo pajamas natūra – tokios darbuotojo gautos pajamos GPM neapmokestinamos.
Jeigu įmonė turtą naudoja savo veikloje pajamoms uždirbti ar ekonominei naudai gauti (įskaitant ir nuotolinio darbo organizavimo atvejais darbdavio suteiktą darbuotojui anksčiau minėtą įrangą), tai apskaičiuojant apmokestinamąjį pelną, trumpalaikio turto įsigijimo išlaidos, ilgalaikio turto nusidėvėjimo ir kitos su turto eksploatavimu susijusios išlaidos yra priskiriamos leidžiamiems arba ribojamų dydžių leidžiamiems atskaitymams.
Atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus dėl COVID-19 taikomų mokestinių pagalbos priemonių ir mokesčių įstatymų taikymo galima rasti www.vmi.lt/evmi/duk-informacija-verslui-d%C4%97l-covid-19.
Primename, kad šiuo metu visos VMI paslaugos yra teikiamos tik nuotoliniu būdu. Pasikonsultuoti mokesčių klausimais galima paskambinus 1882 ar pateikus paklausimą elektroniniu būdu per Mano VMI.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: