Likimas parginė į senelių žemę

0
533

Krūminiuose kepyklą „Pieninė“ 2017 metais dar būdama studentė įkūrė Guostė Marija Norkūnaitė-Krupavičienė ir netruko išgarsėti savo tortais, pyragais, keksiukais ir kitais desertais. Savo skonį čia suranda ir žmonės, ieškantys desertų be glitimo ar gyvulinės kilmės produktų. Ir ne viena tai – kepykla PIENINĖ kviečia kurti ir kuria naujai atgimstantį kaimą, adaptuojant senąsias tradicijas ir skonius…

Kepate tortus ir kitus gardumynus, tad kodėl toks įmonės pavadinimas?
PIENINĖS pavadinimą sugalvojau pati, tuo metu dar būdama studentė. PIENINĖS pavadinimas – tai tarsi duoklė nykstantiems dzūkiškiems kaimams ir išėjusiems amžinybėn mano seneliams.

Kasmet mažėjant kaimo gyventojų, mažėja ir dzūkiškai kalbančių, mokančių šieną grėbliu grėbti, sviestą bujkiale susmušt. Lygiai taip Krūminiuose stovi ir apleista nebenaudojama pieninė, pakelėse rymo pavienės pienovežės stotelės. Likusios vos kelios melžiamos karvės. Taigi kepyklos pavadinimas yra atmintis. Kepykla PIENINĖ kviečia kurti ir kuria naujai atgimstantį kaimą, adaptuojant senąsias tradicijas ir skonius.

Kodėl įsikūrėtė būtent Krūminiuose?
Krūminiai pasirinkti neatsitiktinai. Aš, Guostė Marija, esu gimimusi ir užaugusi Vilniuje, ten mokiausi ir baigiau Vilniaus universitetą, tačiau kiekvieną savaitgalį ir atostogas leisdavau pas senelius Krūminių kaime. Vilniaus šurmulį ir discipliną pakeisdavau į begalinę laisvę, patiriamą Dzūkijoje, basomis kojomis lakstant per pievą. Matyt, todėl likimas ir parginė čia gyventi, dirbti ir kurti darbo vietas.

Kodėl rinkotės tokią veiklos sritį?
Skanumynais domėjausi nuo mažų dienų, tik pirmiausia domino mėlynės su pienu ar cukrus ant drėgno batono. Buvo smagu ragauti, po to atsirado noras kepti. Studijų laikais dirbau vienoje sostinės senamiesčio kepyklėlių. Turbūt ten ir susiformavo požiūris į ne tik išvaizdų, bet svarbiausia, ir į kokybišką konditerinį gaminį. Todėl Krūminių kepykla dirba atsakingai atsirinkdama kiekvieną produktą.

Kiek turite darbuotojų?
Kepykla gimė vieno žmogaus rankose, šiuo metu dirba komanda.

Koks Jūsų asortimentas?
Kepame tortus, pyragus, keksiukus, prancūziškus macarons, eklerus, desertus indelyje, bandeles, sausainius. Savo skonį randa ir žmonės, ieškantys desertų be glitimo ar gyvulinės kilmės produktų.

Kas tiekia produktus? Gal naudojatės vietinių ūkininkų paslaugomis?
Savo desertų gamybai renkamės natūralios sudėties ir aukščiausios kokybės ingredientus. Bendradarbiaujame su vietiniais ir kitų regionų ūkininkais. Deja, ne viską pavyksta gauti tik iš ūkininkų, bet sezono metu naudojame šviežiai nuskintas uogas, vietoje suktą medų. Perkame kaimynystėje gaminamą ožkos sūrį, natūralų sviestą, kaimiškus kiaušinius. Taip pat siūlome įsigyti rankų darbo bičių vaško gimtadienio žvakučių. Viską pakuojame į gamtai draugiškas pakuotes.

Ar dirbate tik pagal išankstinius užsakymus?
Pagrindinės kepyklos vertybės – kokybė bei šviežumas. Dėl šios priežasties dirbame užsakomuoju principu. Savaitgaliais tiekiame produkciją ir į kaimynystėje esančią parduotuvę „Aibė“. Taip pat nuolat rengiame įvairius pasiūlymus, pavyzdžiui, keksiukų penktadieniai, kuomet dovanojame nemokamą pristatymą Varėnoje ir aplink Krūminius.
Pandemijos metu ypač populiari tapo pristatymo paslauga. Emigravę ar tiesiog savivaldybės ribų nebegalintys kirsti vaikai užsako saldžias dovanas su laiškeliais ar gėlėmis tėvams. Draugai vieni kitus sveikina švenčių progomis. O kai kas palepina vienišą senyvą kaimynę. Ši dalis mūsų darbe yra kaip apdovanojimas, kai pamatome tas nudžiugintas žmonių akis.

Kaip plačiai yra paplitusi Jūsų produkcija?
PIENINĖS produkciją pristatome Varėnoje ir Varėnos rajone. Taip pat teikiame pristatymo paslaugą ir Vilniuje. Desertai atkeliauja iki pat namų durų. Vilniuje mūsų gaminius galima rasti ir stacionariuose prekybos taškuose. Visada užsakymą galima atsiimti ir vietoje, Krūminiuose.

Kokio amžiaus yra Jūsų valgytojai?
Kepame tortus pirmojo gimtadienio, krikštynų, vestuvių, jubiliejaus progomis. Smagu matyti, kada užsakomas vestuvių tortas, o po metų ruošiami desertai vaikelio laukimo šventei ar krikštynoms. Tad apimame visą amžiaus amplitudę.

Kaip sekasi susidoroti su karantino iššūkiais?
Nėra lengva dirbti su kaukėmis, bet pirštinės ar dezinfekcinis skystis visada buvo mūsų kasdienybė, tad pripratome ir prie kaukių. Kaip minėjau, dar iki karantino turėjome pristatymo paslaugą iki namų durų, bet šiuo metu ji tapo dar populiaresnė. Taip pat atsirado naujas, bekontaktis produkcijos atidavimo būdas.

Ko palinkėtumėte sau ir savo pirkėjams?
Sveikatos, šiandien tai mūsų visų prioritetas. Ir, žinoma, linkiu pradėti dieną su skaniu ir kokybišku desertu! Taip skiriant meilės ir laiko sau. Ir nepamiršti mėgautis nuostabia dzūkiška gamta, klausytis gervės giesmės, o žemuogę tik nuo smilgos valgyti…

Dėkojame už pokalbį.
Kalbėjosi Eglė Ražytė

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: