Kodėl aš skiepijausi nuo Covid-19?

0
90

Prof. Jonas GRIGAS

Nors dabar didžiausią grėsmę kelia Rusija, pradėjusi karą Europoje, Covid-19 pandemija niekur neišnyko. Ilgai klausiausi ir skaičiau labai prieštaringų gydytojų, įvairių sričių mokslų daktarų ir profesorių, vakcinų kūrėjų ir jų kritikų nuomonių apie vakcinų nuo Covid-19 naudą ir žalą. Nelengva susigaudyti mūsų korumpuotame, pinigų ir asmeninės naudos valdomame pasaulyje, kur yra tiesa. Kompromituojamas net mokslas. Tačiau tiesa yra viena.

Vakcinos – tai vaistai, treniruojantys organizmą apsiginti nuo būsimų ligų, ir šimtus metų jos gelbsti žmonių gyvybes. Skirtingai nuo kitų vaistų, kuriuos skiria žmonėms, kai jie serga, žmonės skiepijami, kol jie sveiki. Vakcinos veikia imituodamos infekciją organizme. Jos moko imuninę sistemą atpažinti ir vėliau neutralizuoti panašius patogenus. Jei imuninė sistema gali sustabdyti virusų dauginimąsi, jie nebekelia pavojaus vakcinuoto asmens sveikatai.

Indijoje ir Kinijoje žmonės imunizavosi šimtmečius. 17 a. žmonės sąmoningai užkrėsdavo vaikus mažomis raupų dozėmis. Jos sukūrė vaikams imunitetą, vaikai tapo atsparūs ligai, kuri dažnai buvo mirtina.

18 a. Didžiojoje Britanijoje žmonėms sušvirkšdavo karvių raupų, kurie suteikdavo imunitetą. Kai imuninė sistema aptinka virusą, ji gamina antikūnus, kurie jį neutralizuoja. Karvių raupų antikūnai saugojo pacientus nuo raupų. Pirmosios vakcinos nuo gripo pasirodė 1940 m.

Naujausia mokslininkų strategija yra RNR naudojimas kovai su virusu, sukeliančiu Covid-19. Kuriant mRNR vakciną mokslininkai nustatė viruso genomo seką ir surado instrukcijas, kaip jis jungiasi su sveikomis ląstelėmis. Paaiškėjo, kad virusas jungiasi naudodamas smaigalio baltymus.

Tada mokslininkai nukopijavo ir supakavo genetines instrukcijas ir suleido jas sveikiems savanoriams, kad jų kūno ląstelės gamintų savo baltymus. Pacientai sukuria savo kritinės viruso dalies planą, kad jų imuninė sistema išmoktų atpažinti ir neutralizuoti virusą. Idėja pasitvirtino.

mRNR vakcinos anksčiau nebuvo plačiai naudojamos, kadangi sunku ilgai išlaikyti nepažeistą dirbtinę RNR, kad pasiektų šeimininko ląsteles. Tačiau mokslininkai įveikė šią kliūtį ir dabar jie gali neįtikėtinai greitai pagaminti vakcinas. Jie taip pat pakeitė RNR, todėl ji pagamina labai stabilią baltymo versiją, kurią imuninė sistema gali lengvai atpažinti. Tyrėjai susintetino RNR vakciną per savaitę nuo viruso genomo sekos nustatymo dar 2020 m. sausį. Covid-19 paskatino greitesnį anksčiau sukauptų žinių perkėlimą į praktiką.

Vakcinos nėra stebuklingi vaistai: jos neapsaugo kiekvieno žmogaus imuniteto nuo ligų. Ir vakcinuotieji gali užsikrėsti ir perduoti virusą. Sėkmingos vakcinacijos programos raktas yra imunizuoti pakankamai žmonių, kad užsikrėtusieji mažiau perduotų viruso kitiems. Taip užsikrečia vis mažiau žmonių, kol liga visiškai išnyksta. Net jei mRNR vakcina yra genų terapija, ji gelbsti žmones nuo baisių ligų ir mirties. Yra daugiau nei 5000 virusų rūšių, jie užgrobia ląsteles, jų genetinę medžiagą, sukelia epidemijas. Nesiskiepijimas yra neatsakingas elgesys savo ir kitų atžvilgiu.

Covid-19 pandemija vis dar kelia pavojų. Ji parodė, kaip greitai ligos gali plisti mūsų globaliame pasaulyje. Svarbu išeiti iš šios pandemijos. Bet ji nebus paskutinė.

Šiuo metu ir ateinančiais dešimtmečiais vakcinos greičiausiai bus raktas į mūsų išlikimo užtikrinimą.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: