Pažinimo ir bendravimo džiaugsmas

0
78

Dubičių bibliotekoje vyko popietė mažiesiems lankytojams „Menu mįslę, sprendžiu kryžiažodį“.

Vaikai sprendė kryžiažodžius temomis: „Drabužiai ir apavas“, „Daržovės“, „Naminiai gyvuliai ir paukščiai“, „Miško gyvūnai“, „Vaisiai ir uogos“, „Lietuvos paukščiai“, „Transporto priemonės“, „Afrikos gyvūnai“, „Gėlės“ ir „Vabzdžiai“ ir „Žmogaus kūno dalys“. Suklydus pagelbėjo trintukas. Lapus su išspręstais kryžiažodžiais vaikai norėjo parodyti tėveliams.

Sakoma, kad kryžiažodžiai vaikams egzistavo nuo seno. Tačiau niekas nežino tikslios datos, kada žmonės pradėjo kurti ir spręsti kryžiažodžius. Teigiama, kad pirmas kryžiažodis spaudoje pasirodė 1913 metų gruodžio 21 d., nors kažkas panašaus į sukryžiuotus žodžius buvo rasta atkasus garsiąją Pompėją. Toks unikalus kūrinys datuojamas maždaug III a. Pirmajam išspausdintam kryžiažodžiui jau daugiau kaip šimtas metų. Tačiau įrodyta, kad kryžiažodžių sprendimas daugiau naudos duoda juos sprendžiant grupėse. Psichologė Džeinė Goldman pažymi, tada kiekvienas grupės narys stengiasi pasitempti ir kuo geriau pasirodyti, demonstruodamas savo žinias ir mąstymo greitį, kai pavyksta teisingai atsakyti į klausimą kyla vidinis pasitenkinimas, sulaukiama kolegų pagyrimų. Didžiausias pliusas esant tokioje aplinkoje – dėl patiriamų papildomų emocijų stimuliuojamas ne vienas, o net keletas smegenų centrų. Taip pat pastebėta, kad kuriasi visiškai naujos jungtys smegenų neuronų tinkluose.

Yra daugybė priežasčių, kodėl mįslių yra mokomi ir vaikai, nes jas minti – nebloga proto gimnastika. Mįslės lavina ir kūrybingumą. Jos priverčia galvoti nestandartiškai, o triumfas, atsiradęs išsprendus sunkią mįslę, yra nepakartojamas. Daugelis mįslių turi dvigubą arba paslėptą prasmę, kuriai reikia kūrybiško ir loginio mąstymo. Jų atsakymai dažnai būna netikėti, todėl vaikai, jas spręsdamas, turi labai gerai pagalvoti. Popietėje bibliotekininkė pateikė per 50 įvairiausių minklių ir mįslių. Atsakymai ne visi buvo teisingi, bet tikrai įdomūs ir netikėti.

Kuo dažniau kartu su vaikais spręskime kryžiažodžius ir minkime mįsles. Joks internetas niekada nepakeis gyvo bendravimo ir pažinimo džiaugsmo kartu. Pabaigai mįslė skaitytojams: „Kuo toliau eini, tuo daugiau palieki. Kas tai?“

Regina Lukoševičienė Dubičių bibliotekos bibliotekininkė

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: