Senesni nei manote išradimai

0
185

Prof. Jonas GRIGAS

Kaip manote, kiek metų yra technologijai, kurią naudojate kiekvieną dieną? Nustebsite sužinoję, kiek daug mums pažįstamų išradimų egzistuoja nuo seniausių laikų.

Užtrauktukas. Gal matėte Viktorijos laikų personažus, užsisegančius švarkus užtrauktuku, kurio versija buvo žinoma nuo 1851 m. kaip „Automatinis drabužių užsegimas“. Išradimas išpopuliarėjo tik XX a., kai 1917 m. buvo užpatentuotas šiuolaikinis užtrauktukas.

Breketai. Šiuolaikiniams paaugliams naudojami breketai dantų tiesinimui žinomi tūkstantmečius. Senovės egiptiečiai sukūrė savo ortodontiją, naudodami metalines juostas ir ketgutą (iš gyvūnų žarnų pagamintą virvelę). Šiuolaikiniai breketai gaminami iš metalo arba keramikos be ketguto.

Baterijos. Yra prieštaravimų dėl seniausio akumuliatoriaus, tačiau baterijos greičiausiai yra senesnės, nei įsivaizdavote. XX amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje vokiečių archeologas Irake atrado „Bagdado bateriją“, kuriai gali būti 2000 metų, tačiau kai kurie ekspertai teigia, kad artefaktas buvo naudojamas kitiems tikslams. Šiuolaikinę pirmąją bateriją 1800 m. išrado italas Alessandro Volta, ir ji yra senesnė nei 220 metų.

Kontaktiniai lęšiai. Jei jūsų diena neprasidėjo, kol neužsidėjote kontaktinių lęšių, už tai turite padėkoti XIX amžiaus vokiečių oftalmologui Adolfui Gastonui Eugenui Fickui. Devintojo dešimtmečio pabaigoje sukurti pirmieji Ficko kontaktiniai lęšiai buvo iš sunkaus rudo stiklo, kurį jis išbandė su gyvūnais ir savimi. Laimei, nuo jo pirminio išradimo technologija gerokai pažengė į priekį, o šiuolaikiniai kontaktiniai lęšiai gaminami iš lengvesnių, saugesnių ir patogesnių medžiagų.

Žemės riešutų sviestas. Galbūt nustebsite sužinoję, kaip ilgai žemės riešutų sviestas buvo pagrindinis prekybos centrų lentynų produktas. Žemės riešutų sviestą 1895 m. sukūrė Johnas Harvey’us Kelloggas, kuris norėjo sukurti augalinių baltymų šaltinius, nes, jo manymu, mėsa dirgina virškinimo sistemą ir veikia kaip seksualinis stimuliatorius.

Seismografas. Anksčiausią žinomą žemės drebėjimų matavimo prietaisą sukūrė kinas Zhang Hengas dar 130 m. prieš Kristų. Kad ir koks įspūdingas tuo metu buvo Hengo prietaisas, pirmąjį šiuolaikinį seismografą, fiksuojantį žemės drebėjimo laiką ir trukmę, 1875 m. sukūrė italų fizikas Filippo Cecchi.

Povandeniniai laivai. Nuo klasikinės mokslinės fantastikos iki senovinių legendų apie Aleksandrą Didįjį povandeniniai laivai žavėjo žmoniją. Tačiau pirmąjį povandeninį laivą pastatė 1620 m. olandų išradėjas Cornelis Drebbelis, o per keturis šimtmečius nuo tada šis išradimas pakeitė karybos, mokslinių tyrimų ir net filmų kūrimo veidą.

Kino filmai. Ilgai prieš tai, kai Holivudas buvo reklamuojamas kaip vieta, kur kuriamos žvaigždės ir pildosi svajonės, 1890 m. Thomas Edisonas ir Williamas Dicksonas išrado Kinetografą – įrenginį kino filmams kurti, o po dvejų metų paskelbė apie Kinetoskopą – įrenginį jiems projektuoti. Nuo tada du išradėjai inicijavo viešas peržiūras „Kinetografų salonuose“, o visa kita yra istorija.

Nuleidžiami tualetai. Jei galėtumėte nukeliauti šimtmečius į praeitį, pamatytumėte, kad vidaus vandentiekis buvo seniai prieinamas. Pirmąjį tualetą su nuleidžiamu vandeniu 1596 metais Tiudorų laikų Anglijoje sukūrė seras Johnas Haringtonas. Deja, jo išradimas buvo ignoruojamas, kol beveik po dviejų šimtmečių nebuvo sukurtas S formos vamzdis.

Automobilių radijo imtuvai. Galbūt sunku įsivaizduoti, kad žmonės su praėjusių amžių sandūros drabužiais važinėja senaisiais automobiliais užmiesčio keliais, dainuoja kartu su radiju, tačiau realybė yra tokia, kad automobilių radijo imtuvai buvo naudojami beveik taip pat seniai, kaip ir automobiliai. Amerikiečių išradėjas Lee de Forestas jau 1904 m. pademonstravo, kaip gali veikti automobilių radijo imtuvai, nors pirmasis žmogus, efektyviai prijungęs radiją prie automobilio, buvo 18-metis George’as Frostas 1922 m.

Žadintuvai. Seniai palaikome meilės ir neapykantos santykius su savo žadintuvais. Manoma, kad Platonas išrado žadintuvą, kuris garsui skleisti naudojo sifonus ir vandenį. Pirmasis šiuolaikinį žadintuvą patentavęs išradėjas buvo prancūzas Antuanas Redjė 1847 m. Kitą kartą paspaudę snaudimo mygtuką, pabandykite suprasti, kad šie daug dėmesio sulaukę įrenginiai turi šimtmečių istoriją.

Želatina. 1897 m. amerikiečių dailidė Pearle Wait ir jo žmona May sukūrė vaisių skonio želatinos desertą ir pavadino jį „Jell-O.“ Deja, dėl verslo patirties ir kapitalo stokos jo gaminiui nepavyko įgyti populiarumo ir jis pardavė prekės ženklą už 450 dolerių (šiandien tai atitinka maždaug 14 000 dolerių). Jei jie būtų žinoję, kad jų naminio maisto išradimas taps šiandien žinomu namų prekės ženklu, galime tik įsivaizduoti, kad jie būtų paprašę daugiau.

Indaplovės. Nors moterys išradėjos ir mokslininkės retai įvertinamos, kiekvienas, kuris nekenčia indų šveitimo, turi padėkoti moteriai Josephine Cochrane. 1886 m. ji išrado pirmąją komerciškai sėkmingą indaplovę po to, kai buvo nusivylusi savo tarnautojų polinkiu daužyti porcelianą ir nenorėdama pati atlikti šio darbo. Praėjus daugiau nei šimtmečiui daugelis džiaugiasi jos išradimu.

Sausas valymas. Amerikoje (ir kitur) yra ilga rasistinė istorija, kai juodaodžiai išradėjai negauna patentų savo originaliems kūriniams. Daugelis nesuvokia, kiek išradimų sukūrė juodaodžiai išradėjai, įskaitant cheminį drabužių valymą, kurį išrado Thomas Jenningsas, pirmasis juodaodis išradėjas Amerikoje, kuriam buvo patvirtintas patentas. Jenningsas išrado sausą drabužių valymą 1821 m., likus beveik dviem su puse dešimtmečio iki pirmosios komercinės cheminės valyklos atidarymo Paryžiuje.

Centrinis šildymas. Tiems, kuriems nepasisekė gyventi atogrąžų rojuje, idėja išgyventi žiemą be centrinio šildymo yra tiesiog nesuvokiama. Senovės romėnai tikriausiai jautė tą patį, todėl jie sukūrė hipokaustą – centrinio šildymo technologiją, kuri buvo beveik visuotinai naudojama privačiuose namuose ir viešose pirtyse. Nors mes nebestatome namų su hipokaustiniu šildymu, ši senovinė naujovė vis dar matoma daugelyje Romos griuvėsių, taip pat romėnų pastatų Anglijoje ir Vokietijoje.

Elektros lemputės. Lemputės buvo išrastos XIX a. Tačiau nepaisant istorijos vadovėlių, kuriuose daugiausia dėmesio skiriama Tomo Edisono 1879 m patentui, elektros lemputės istorija yra sudėtingesnė. Jau 1802 m. mokslininkai, tokie kaip Humphry Davy, Warren De La Rue, William Staite ir Joseph Swan, sukūrė funkcionalias, bet nepraktiškas elektros lempas. Jei manote, kad Edisonas turėtų gauti visus nuopelnus už egzistuojančių technologijų tobulinimą, jūsų istorijos mokytojas nepasakė visos istorijos.

Internetas. 1960-ieji yra era, labiau žinoma dėl socialinių perversmų, tačiau tiesa ta, kad interneto istorija prasideda 1969 metais, kai grupė JAV kompiuterių mokslininkų sukūrė ARPANET, pavadintą ARPA, JAV gynybos departamento pažangių tyrimų projektų agentūros vardu. Nors norint sukurti internetą, kuriame naršome šiandien, prireikė dešimtmečių pažangos, šis pirmasis plataus masto kompiuterių tinklas buvo pirmas žingsnis kelyje į šiuolaikinius interneto tinklus.

Vakcinos. Skiepai nuo poliomielito iki apsaugos nuo vėjaraupių yra atsakingi už daugybę XX a. visuomenės sveikatos pergalių. Edvardui Jenneriui priskiriama pirmoji 1796 m. vakcina nuo raupų, o dabar gyvename pasaulyje, kuriame buvo nugalėta daug infekcinių ligų, kol vėl neužpuolė COVID-19 ir jos nuolat mutuojanančios atmainos. Ir nežinia, kokie virusų iššūkiai mūsų laukia.

Pagal italų naujienų žurnalą „Espresso“

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: