Paracetamolį bei šios veikliosios medžiagos turinčius sudėtinius vaistus vartokite atsakingai – galima labai lengvai apsinuodyti

0
64

Pastarąsias savaites fiksuojamas ypač didelis sergančiųjų peršalimo ir viršutinių kvėpavimo takų ligomis skaičius. Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) Farmakologinio budrumo ir apsinuodijimų informacijos skyriaus specialistai atkreipia dėmesį, kad padaugėjo situacijų, kai netyčia apsinuodijama nereceptiniais vaistais, ypač paracetamoliu, kuris įeina į daugumos  vaistų nuo peršalimo sudėtį. Kaip atpažinti apsinuodijimo simptomus ir padėti nukentėjusiajam?

Visais atvejais, jei įtariate apsinuodijimą vaistais, reikėtų nedelsiant skambinti į VVKT Farmakologinio budrumo ir apsinuodijimų informacijos skyrių (tel. numeriu 8-5 236 20 52). Čia dirbantys gydytojai toksikologai konsultuoja visą parą.

Apsinuodijimo paracetamoliu simptomai

Labai svarbu atminti, jog apsinuodijus paracetamoliu gali atsirasti sunkių kepenų pažeidimų. Pirmąją parą žmogus gali nejausti ir jokių simptomų, bet jį gali varginti silpnumas, pykinimas, vėmimas. Antrąją parą būklė gali apgaulingai pagerėti: išnyksta pykinimas, padidėja aktyvumas, atsiranda apetitas, o nematomai tuo pačiu metu kepenų funkcija trinka. Trečiąją, kartais ketvirtąją parą būklė vėl blogėja, vėl vargina vėmimas, atsiranda gelta, skausmas kepenų srityje, mieguistumas, pacientas gali tapti neramus.

Pažymėtina ir tai, kad vartojant alkoholį, sergant kepenų ligomis ar vartojant kitus vaistus, kurie toksiškai veikia kepenis, net ir gydomoji paracetamolio dozė gali sukelti sveikatos sutrikimų. Tačiau net ir nesant kitų rizikos veiksnių, kelias dienas iš eilės vartojant didelę minėto vaisto dozę, gali atsirasti toksinis poveikis kepenims.

Ko reikėtų nepamiršti vartojant vaistus nuo peršalimo?

  • Prieš perkant net ir „paprastą“, nuolat vartojamą nereceptinį vaistą peršalimui gydyti, verta iš pradžių pasikonsultuoti su vaistininku – priklausomai nuo ligos simptomų bei gretutinių ligų ar kitų vartojamų vaistų, pastarasis gali padėti parinkti tinkamesnį preparatą arba patikslinti šio dozę.
  • Verta nepamiršti ir to fakto, kad vaistiniai preparatai, turintys tą pačią veikliąją medžiagą, yra registruoti skirtingais pavadinimais, nes juos gamina skirtingos farmacijos kompanijos. Tokiu atveju iškyla grėsmė nusipirkti ir vartoti tos pačios sudėties vaisto tik skirtingais pavadinimais.
  • Ypač reikia atkreipti dėmesį perkant sudėtinius vaistinius preparatus, turinčius ne vieną, o kelias veikliąsias medžiagas. Pavyzdžiui, daugelio vaistų nuo peršalimo sudėtyje yra veiklioji medžiaga – paracetamolis. Būtina atminti, jog bereikalingas vaisto ar kelių vaistų tuo pačiu metu vartojimas paciento būklės nepagerina, o tik didina nepageidaujamų reakcijų riziką. Todėl prieš perkant sudėtinį vaistinį preparatą, rekomenduotina vaistininkui išvardinti tikslius negalavimų simptomus.
  • Vienu metu vartokite tik vieną preparatą, kurio sudėtyje yra paracetamolio. Nevartokite didesnės nei nurodyta dozės. Taip pat, pavojinga kelias dienas iš eilės suvartoti maksimalią šio vaisto dozę.
  • Jeigu peršalote, nepersistenkite gydydamiesi namuose – įvairių tablečių, arbatų, kurios skirtos peršalimui gydyti, sudėtyje yra paracetamolio.
  • Atsargiau vaistus, kurių sudėtyje yra paracetamolio, reikėtų vartoti vaikams ir vyresnio amžiaus žmonėms, mat ir vienų, ir kitų organizmas į šį vaistą gali reaguoti jautriau. Be to, vyresnio amžiaus žmonės neretai vienu metu vartoja kelis vaistus, tad rizika patirti nepageidaujamų reakcijų yra dar didesnė.
  • Visais atvejais būtina atidžiai skaityti pakuotės lapelį, vaisto sudėtį. Jei pakuotės lapelio nerandate, jei jis kažkur pasimetė, visą reikalingą informaciją galima rasti VVKT interneto puslapyje www.vvkt.lt, rubrikoje „Vaistų paieška“. Tereikia įrašyti ieškomo vaisto pavadinimą.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: