Profesoriui Jonui Grigui – 85-eri 

0
179

2023 m. balandžio 10 d. žymiam lietuvių fizikui, Lietuvos mokslų akademijos nariui emeritui, Vilniaus universiteto prof. emeritui habil. dr. Jonui Grigui sukanka 85 metai.  

Prof. J. Grigo pažinimo kelias į mokslą ir pasaulį prasidėjo Dzūkijoje, gimtuosiuose Kabeliuose.

Tėviškėje J. Grigas baigė 7 klases, vėliau mokslus tęsė Marcinkonių vidurinėje mokykloje. 1961 m. Vilniaus universitete, Fizikos ir matematikos fakultete, baigė fizikos studijas. 1961–63 m. dirbo Vilniaus radijo matavimų institute, nuo 1963 m. dėstė Vilniaus universitete, 1988–93 m. paskirtas Radiofizikos katedros vedėju. 1982 m. tapo profesoriumi.  

J. Grigas yra feroelektros ir fazinių virsmų tyrimo Lietuvoje pradininkas. Su kolegomis sukūrė mikrobanginę feroelektrikų dielektrinę spektroskopiją. Ištyrė daugelio feroelektrikų ir protoninių laidininkų dielektrinius spektrus radijo ir mikrobangų dažnio laukuose, atrado ir ištyrė feroelektrines relaksacines ir rezonansines modas, fazinius virsmus kristaluose, sukūrė fazinių virsmų modelių, tapo 10 išradimų autoriumi.  

Visą gyvenimą J. Grigas dirbo mokslinį darbą, skaitė paskaitas ir pranešimus Austrijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Japonijos, Ispanijos, Prancūzijos, Rusijos, Šveicarijos, Vokietijos ir kitų šalių universitetuose, mokslo centruose. 

Už mokslo nuopelnus profesorius 1986 m. apdovanotas LSSR valstybine premija, 1996 m. – Lietuvos mokslo premija, 1996 m. – Švietimo ir mokslo ministerijos premijomis už mokslo populiarinimą. 

Be plačios mokslinės veiklos Lietuvoje ir pasaulyje, profesorius nepamiršo ir savo gimtojo krašto: beveik 20 m. spausdino mokslo populiarinamuosius straipsnius Varėnos krašto laikraštyje ,,Giružis“, rengė viktorinas jauniesiems kabeliškiams, skaitė paskaitas Kabeliuose, Marcinkonyse, Varėnoje. O susikūrus asociacijai „Grūdos kraštas“, tapo jos garbės nariu. Todėl balandžio 10-oji yra svarbi ir asociacijos „Grūdos kraštas“ žmonėms, nes tai – jų bičiulio, kaimyno, mėgiamo autoriaus gimtadienis, žymintis garbingą sukaktį.

Už šio skaičiaus – be galo turtingas gyvenimiškos patirties, sunkaus, bet prasmingo ir labai vaisingo darbo, turtingas kelionių, mokinių ir sekėjų, susidomėjusių skaitytojų ir oponentų, žodžiu, visko tiek, kad užtektų keliems lėtesniu tempu ir ramesniais laikais gyvenusiems žmonėms.

Kas įkvėpė ir skatino profesorių nuolat judėti pirmyn – gal mokslo link pastūmėję tėvai, per visą gyvenimą neprarastas ryšys su tėviške, gal jo daliai tekę labai permainingi laikai, nuolat besikeičiantis mokslo pasaulis, o gal tiesiog įgimtas talentas ir išsiugdytas darbštumas, iki pat šių dienų neleidžiantis sustoti – sustoti skaityti, gilintis, rašyti. Rašyti daug ir apie daug ką – savo tyrinėtas mokslo temas, keliones, praeitį, mūsų laikų ir visuomenės skaudulius, mokslo kelius ir klystkelius.

Noras dalintis savo žinojimu ir išmintimi, vertybėmis ir savuoju gyvenimo supratimu, drąsa sakyti tai, ką mano, rodo profesorių Joną Grigą esant ypatinga asmenybe. Asociacijos bendražygiams didelė garbė ir malonumas visada jausti jį greta ir sveikinti 85-ojo gimtadienio proga.  

Linkime gerbiamam Profesoriui dvasios stiprybės, geros sveikatos ir laimės. 

Grūdos krašto asociacijos žmonės 

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: