Parodoje – dvi skirtingos tikrovės

0
329

Šiandien, lapkričio 22 d., Varėnos kino ir parodų salėje atidaryta Valentino Ajausko ir Gražinos Murelytės-Ajauskienės paroda „Dvilypė būtis“, kurioje atsiskleidžia dvi skirtingos tikrovės

Živilė Puidokaitienė

Atidarymo akimirkos

Parodos autoriai Valentinas Ajauskas ir Gražina Murelytė-Ajauskienė dėkojo Daliai Šemeškienei-Kleponytei ir Valdemarui Šemeškai už galimybę Varėnoje surengti savo darbų parodą. G. Murelytė-Ajauskienė teigė, kad dauguma jos paveikslų atskleidė tam tikrus jos gyvenimo etapus: „Visuomet keičiuosi, ieškau kažko. Valentinas jaučiasi tvirčiau negu aš, jam nekyla tokių klausimų, bet kokią temą paima ir jaučiasi meistriškumas“. Varėnos rajono savivaldybės Kultūros ir sporto skyriaus patarėja Regina Svirskienė pasidžiaugė, kad Varėnos kino ir parodų salėje parodos nuolat profesionalėja: „Labai aukšto meninio lygio ši paroda. Noriu padėkoti už tą paveikslą, kuriame nutapytas miškas, nes mums, dzūkams, miškas yra be galo svarbi gyvenimo dalis. Mes esame užauginti miškų, ežerų, gražiausių girių ir labai skauda, kai nueini į mišką, o ten ištisi plotai, kuriuose jau nėra medžių. Šis kraštas iš tikrųjų labai traukia menininkus, daugybė menininkų turi čia sodybas. Ačiū jums, kad dalinatės su mumis savo darbais“.

D. Šemeškienė-Kleponytė teigė, kad Varėna tikrai turi kuo didžiuotis, nes čia eksponuojama šiuolaikinių tapybos ir grafikos Lietuvos žvaigždžių paroda: „Taip yra, nes Valentiną Ajauską mes žinome kaip vieną iš pagrindinių Lietuvos grafikų, knygų iliusracijų autorių, konkursų laureatą, kuris Lietuvos vardą garsina labai daug metų. Gražiną galiu apibūdinti kaip puikią mokytoją, kaip puikią tapytoją, Valdemaro bendrakursė. Be gyslelės menininkas, visų pirma, turi būti intelektualus ir visapusiškai išsilavinęs, o tikras ir geras menininkas turi būti dar ir labai socialus pilietis. Valentinas ir Gražina būtent tokie ir yra“. Anot D. Šemeškienės-Kleponytės, pirmiausia Valentinas ir Gražina yra tėvai, šios valstybės gyventojai, tikri piliečiai ir tik paskui yra menininkai ir jei mes savo visuomenę taip konstruotumėm, tai, anot menotyrininkės, Lietuva klestėtų: „Kaip tik jie gali, tai visuomet tą savo pilietinę poziciją ir išreiškia. Tik išreiškia savo kovos būdais, savo kovos priemonėmis, kitaip sakant, savo kuriamais meno kūriniais. Retas menininkas šiais laikais Lietuvoje tas pozicijas išreiškia, visur viskas gražu, o tikras menas neturi būti gražus. Menas turi sukrėsti, sunervinti, menas turi auginti, o jeigu nėra sukrėtimo, jis niekuomet neaugina“.

Parodoje „Dvilypė būtis“ atsiskleidžia dvi skirtingos tikrovės. Viena – materiali, objektyviai egzistuojanti ir įkvepianti dailininkus, kita – dailininko sukurta paveiksluose. Tapyba suteikia dailininkui laisvę atskleisti savo požiūrį į jaudinančią tikrovę. Vyksta nuolatinis kūrėjo dialogas su materialiu ir minčių, savo sielos pasauliu. Kūrėjo profesionalumo dėka, įvyksta misterija – tai kas egzistuoja mintyse, nuojautose ir yra nematoma, tampa suvokiama ir matoma paveiksluose.

Paroda veiks iki gruodžio 16 d.

Biografija

Valentinas Ajauskas gimė 1948 05 04, Kaune. 1966-1973 studijavo grafiką Vilniaus Dailės institute (dabar Dailės akademija); Dabar yra Lietuvos dailininkų sąjungos narys. Gyvena ir dirba Vilniuje. Dirba estampo (ofortas, serigrafija), tapybos, ekslibrio, plakato, knygų iliustracijos, karikatūros srityse. Nuo 1970 metų dalyvauja įvairiose parodose Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Rusijoje, Suomijoje, Švedijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Bulgarijoje, Italijoje, JAV, Kanadoje, Prancūzijoje, Australijoje. Dailininko darbų yra įsigiję Vilniaus dailės muziejus, Kauno M.K.Čiurlionio dailės muziejus, „Del Bello” galerija Toronte (Kanada), „Jumoro ir satyros muziejus” Gabrove (Bulgarija) ir įvairių šalių kolekcionieriai. V.Ajauskas surengė 30 personalinių tapybos ir grafikos parodų. Dalyvavo per 200 grupinių parodų įvairiose šalyse. Už grafikos darbus pelnė 34 apdovanojimus. Svarbiausi apdovanojimai: tarptautinėje grafikos bienalėje Moldovoje užėmė I vietą (2013); Sint Niklaso (Belgija) tarptautinėje ekslibrių ir mažosios grafikos konkurse už sukurtą ekslibrį laimėjo Sint Niklaso miesto geriausio ekslibrio apdovanojimą (2009); Argentinos tarptautinėje ekslibrio konkurso „Saulė ir mėnulis“, surengto Claudio Leon Sempere muziejuje, premijos laureatas (2004). 2015m. išleido savo kūrinių katalogą „Minčių tėkmė“ (112psl.).

Gražina Murelytė-Ajauskienė gimė 1961 m. Šiauliuose, Lietuvoje. 1979 baigė Nacionalinę M.K.Čiurlionio meno mokyklą. 1989 Valstybinį dailės institutą (dabar Vilniaus dailės akademija ). 2014m. Vilniuje įkūrė Valentino ir Gražinos Ajauskų dailės studijją, kurioje dėsto tapybą, piešimą, kompoziciją. Dalyvavo 2015, 2016, 20017, 2018 metais Artist‘s revoliution pleneruose ir parodose Italijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Lietuvoje. kuriuos organizavo Toparturismo asociacija. Surengė 10 personalinių tapybos darbų parodų, dalyvauja grupinėse dailininkų darbų parodose. Gyvena ir dirba Vilniuje.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: