Maisto spalvos įtaka gerai savijautai

0
324

Maisto spalva ne mažiau svarbi savybė nei jo skonis ar kvapas. Pasaulyje
atlikti tyrimai rodo, kad spalvos lėkštėje daro įtaką ir mūsų emocijoms, ir dvasinei būklei. Taip pat tam tikros spalvos produktai pasižymi konkrečiais vitaminais ir mineralais.

Raudonas maistas stiprina imunitetą
Manoma, kad daugiausiai malonumo sukelia raudona maisto spalva, kuri taip pat žadina mūsų apetitą. Raudonos spalvos vaisiai ir daržovės pasirūpina mūsų širdimi, sustiprina imuninę sistemą. Šios spalvos produktuose esantis antocianinas mažina širdies ligų riziką, gerina atmintį, stimuliuoja kepenų bei inkstų veiklą. Raudonuose maisto produktuose taip pat gausu likopeno. Šis antioksidantas, suteikiantis maisto produktams raudoną spalvą, neutralizuoja laisvuosius radikalus, tad saugo nuo vėžinių susirgimų bei rūpinasi odos apsauga nuo žalingo aplinkos poveikio bei senėjimo.
Raudonas maistas taip pat turi geležies, svarbios kraujotakos sistemai, ji aprūpina ląsteles reikalingomis medžiagomis. Tad jei norite sustiprinti kapiliarus, dažniau pasimėgaukite šviežiomis raudonspalvėmis uogomis – braškėmis ir trešnėmis.
Raudoni produktai: mėsa, pomidorai, burokėliai, raudonosios paprikos, ridikai, raudonieji kopūstai, granatai, vyšnios, arbūzai, braškės, avietės, trešnės, spanguolės.

Žalia spalva ramina, gelbsti nuo galvos skausmo
Žalia spalva, simbolizuodama gamtos grožį, taip pat yra susijusi su gera savijauta, ji atpalaiduoja bei ramina organizmą, sumažina stresą. Šios spalvos pigmentų turintis maistas reguliuoja medžiagų apykaitą, nes kalorijų tokiuose produktuose labai mažai. Juose gausu ląstelienos ir vitaminų.
Žalias maistas teigiamai veikia nervų sistemą, slopina galvos skausmą bei mažina stresą. Todėl siekiant nusiraminti, vietoje deserto geriau rinkitės sveikesnį užkandį – agurkų salotas ar žalios spalvos vynuoges.
Žalias maistas gerina raumenų būklę. Tuo tarpu, šios spalvos produktuose esantis chlorofilas stimuliuoja raudonųjų kraujo kūnelių gamybą, išplečia kapiliarus ir skaido kraujo krešulius, stiprina širdį.
Žaliaspalvės daržovės valo organizmą, aprūpina jį elementais, svarbiais kaulams ir dantims. Žalios spalvos produktai taip pat padeda kovoti su peršalimo ligomis – jie stiprina imuninę sistemą, padeda įveikti slogą. Šios spalvos maiste gausu vitaminų A, C, E, kurie saugo nuo ligų.
Žali produktai: salotos, agurkai, cukinijos, avokadai, brokoliai, žirneliai, žaliosios paprikos, kiviai, kriaušės, vynuogės, įvairios žolelės.

Oranžiniai ir geltoni produktai saugo nuo peršalimo ligų
Pasaulyje atliktais tyrimais įrodyta, kad oranžinė spalva pakelia nuotaiką, skatina veikti, tad po sunkios dienos jėgas galima susigražinti užkandžiaujant apelsinus ar morkas.
Geltonos ir oranžinės spalvų vaisiuose bei daržovėse yra daug karotenoidų, kurie organizme paverčiami vitaminu A, stiprinančiu imunitetą. Gardindami maistą morkomis ar geltonosiomis paprikomis, tuo pačiu galime apsisaugoti ir nuo peršalimo ligų ar gripo.
Geltoni produktai taip pat naudingi nervų sistemai, jie „aštrina“ protą, gerina atmintį bei gebėjimą sutelkti dėmesį. Taigi valgydami oranžinį ir geltoną maistą turėsime daugiau energijos, jausimės žvalesni.
Geltonos spalvos maistas taip pat padeda iš organizmo pašalinti kenksmingas medžiagas, rūpinasi mūsų akimis, odos elastingumu.
Geltoni ir oranžiniai produktai: morkos, citrinos, apelsinai, geltonosios paprikos, abrikosai, persikai, bananai, mangai, kukurūzai, kiaušinių tryniai, sūriai.

Mėlynoji paletė
Mėlynajai paletei, be grynai mėlynos spalvos maisto, priklauso ir violetinės spalvos produktai. Nuo pilvo pūtimo ir dieglių padės gervuogės, baklažanai. Jie padės atsigauti pavargusioms akims, numalšinti jų skausmus. Violetinė – labai rami spalva. Ji ypač svarbi naktį, kad prieš miegą atsipalaiduotų kūnas ir protas. Violetinis maistas nepakeičiamas tiems, kuriuos vargina nemiga.
Mėlyni produktai: slyvos, raudongūžiai kopūstai, grybai, jūros kopūstai, gervuogės, baklažanai. Įveikti tachikardiją, numalšinti raumenų skausmus ir atsikratyti įtampos padės vynuogės ir juodieji serbentai.

Baltas nevienareikšmiškumas
Baltos spalvos produktus santykinai galima skirstyti į dvi kategorijas. Pirmoji – tai balti produktai, kuriuose daug angliavandenių. Tokiems priskiriama cukrus, bulvės, ryžiai, bananai, kokosai, visi pieno produktai, makaronų ir duonos gaminiai iš baltų miltų. Toks baltos spalvos maistas tiesiog draudžiamas sulieknėti siekiantiems žmonėms.
Antrai kategorijai priskiriami naudingi baltos spalvos produktai – svogūnai, česnakai. Jie pasižymi antivirusiniu ir baktericidiniu poveikiu, taip pat padeda sumažinti padidėjusį arterinį kraujospūdį.

Žemės spalva
Rudos spalvos produktai reguliuoja skydliaukę, veikia protinius ir fizinius gebėjimus, regėjimą ir klausą.
Rudų produktų daugiau vartoti vertėtų sergant akių, ausų, nosies, odos ir plaučių ligomis.
Kokius produktus galima būtų priskirti šiai spalvai? Tai – grikių kruopos, arbata, kakava ir kava.
Lėkštėje kurkite vaivaorykštę
Įvairių spalvų produktai nevienodai veikia žmogų. Ekspertai rekomenduoja, kad jūsų lėkštėje niekada nepritrūktų spalvų. Į savo racioną kaskart valgant būtina įtraukti mažiausiai tris spalvas iš produktų „vaivorykštės“.
Be to, tam tikru metu galima susitelkti į konkrečią spalvą. Pavyzdžiui, vakare ir naktį raminanti ir atpalaiduojanti violetinė spalva tiks labiau negu įaudrinanti raudona. Gaivinanti žalia ir geltona – tiesiog ideali rytui. Auksinė, oranžinė ir raudona dovanos jums energijos visai dienai.

Spalvų ir kiekio priklausomybė
Kuo daugiau spalvų – tuo daugiau norisi jų paragauti. Šį triuką taiko saldainių „M&M’s“ ar „Smarties“ gamintojai.
Deriniai. Išlaižytą lėkštę paliks tas klientas, jei patiekalo ir lėkštės spalvos tarpusavyje derės. Kontrastai apetito neskatina, tokia kombinacija atrodo mažiau viliojančiai.
Svarbu vaizdas. Oksfordo universiteto profesorius ir knygos „Gastrophysics, The New Science of Eating“ autorius Charlesas Spence Businessinsider.com pasakojo, kad ne skonis, o matomas vaizdas, pavyzdžiui, lėkštės ar puodelio spalva, padaro patiekalą skanesnį. Jo atliktas tyrimas rodo, kad fokus grupei patiektas braškių musas buvo skanesnis būtent baltoje lėkštėje, o gėrimas keraminiame oranžiniame puodelyje gardesnis nei popieriniame.

Parengė R.V.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: