Medikų kreipimasis į rajono gyventojus

0
76

Visi suprantame, kokiu sudėtingu laikotarpiu gyvename. Jau antri metai kovojame su Covid-19 viruso sukelta pandemija. Per tą laiką įgijome patirties, prasiplėtė ligos nustatymo ir gydymo galimybės, gruodžio pabaigoje mus pasiekė pirmosios vakcinos. Nekelia abejonių, kokią reikšmę ligos plitimo stabdymui turi higiena (rankų plovimas, paviršių valymas, patalpų vėdinimas), atstumų laikymasis, izoliacija ligos ar didelės rizikos kontaktų atveju. Nepaprastai svarbus testavimas, siekiant kuo anksčiau išaiškinti ligą, ypač kai ji būna nebyli, be simptomų ir, žinoma, vakcinacija, siekiant sukurti specifinį atsparumą šiai ligai, tai yra „išmokyti“ mūsų organizmą atpažinti ir sunaikinti šį virusą.

Padėtis, kurią stebime šiandien, toli gražu mūsų nedžiugina. Nenorima tirtis, nors kiekvieną darbo dieną ir šeštadienį dirba Mobilus tyrimo punktas, tereikia paskambinti tel. 1808 ir pasakyti du žodžius „Varėna profilaktiškai“ ir jums bus paskirtas tyrimo laikas. Jeigu jūsų darbe tenka nuolat bendrauti su žmonėmis, o tai reiškia, kad patiriate padidintą riziką užsikrėsti, užkrėsti savo artimuosius, bendradarbius ir klientus, raginame jus pasitikrinti bent kartą per dvi savaites, kad galėtumėte laiku izoliuotis ir neplatinti ligos, ypač kai liga jums nesukelia jokių požymių, tačiau gali būti pražūtinga tiems, kuriuos užkrėsite. Tikriausiai jau nebeliko žmonių, kurių ši patirtis jų šeimose, tarp giminaičių, kaimynų ar pažįstamų nebūtų palietusi. Vienus palietė ne taip skaudžiai, nes jiems, nors ir po sunkios kovos bei didelių pastangų, pavyko pasveikti. Kitiems – ne taip pasisekė. Todėl kreipiamės į visus rajono žmones, ypač darbdavius, kad jie paragintų savo darbuotojus tirtis ir tokiu būdu stabdytų ligos plitimą, apsaugotų savo kolektyvą.
Kita problema, kuri šiuo metu kelia susirūpinimą, tai yra skiepai. Suprantama, kad esant tokiam prieštaringų nuomonių srautui, sunku susigaudyti, kas teisinga, o kas klaidinga. Mes raginame vadovautis mokslu pagrįsta praktika. Juk ne viena infekcinė liga yra nugalėta ar suvaldyta tik skiepų pagalba. Tad kodėl turime šiandien abejoti skiepų veiksmingumu, nepasitikėti viena ar kita vakcina? Ar todėl, kad jos sukelia „daug šalutinių poveikių“, kuriais laikoma natūrali organizmo reakcija į skiepą? Skiepijant vienomis vakcinomis, ji būna ryškesnė po pirmo skiepo, kitomis – po antro. Vakcinos poveikiui nereikia priskirti tų nelaimingų atvejų, kurie, deja, įvyko, tačiau dėl kitų priežasčių. Šioje vietoje turbūt tiktų citata iš gydytojo infektologo, ilgamečio praktiko ir mokslininko, gerbiamo profesoriaus A. Ambrozaičio straipsnio: „Tos visos žinutės, kad žmonės neva miršta nuo skiepų, klaidingos, nors žmonės miršta po skiepų, bet ne dėl skiepų, juk išgėrus kavos puodelį iš ryto irgi gali ištikti infarktas, bet jis nebus įvykęs dėl kavos puodelio“.
Šiuo metu Lietuvą pasiekę trijų gamintojų vakcinos, laukiame ketvirtos, o ateityje ir daugiau. Skiriasi jų gamybos technologijos, kurias suprasti ir tuo labiau įvertinti, neturint specialių žinių, sudėtinga. Skiriasi laikymo sąlygos, galiojimo laikas, skiepijimo intervalai. Visos jos apsaugo nuo sunkių ligos formų, patekimo į ligoninę ir mirties nuo Covid-19 ligos. Jų veiksmingumo skirtumas šiuo požiūriu yra nereikšmingas. Todėl prašome nekelti sumaišties, reikalaujant vienokios ar kitokios vakcinos, ypač kai jų kiekis apskritai yra ribotas, tiekimas nereguliarus, nežinome kiek, kokios vakcinos ir kada gausime. Prašome supratingumo ir pasitikėjimo. Tuo pačiu informuojame, kad tie, kurie dar negavo kvietimo skiepytis, pagal SAM numatytus prioritetus, šiuo metu amžiaus grupės 70+, ir tie, kurie neprisirašę prie mūsų PSPC, gali registruotis elektroniniu būdu per „esveikata“.
Norėtume atkreipti jūsų dėmesį į dar vieną šių dienų aktualiją – „karantino atlaisvinimas“.
Naujų susirgimų skaičius Lietuvoje kiekvieną dieną išlieka triženklis, plinta kita, vadinama britiška, viruso atmaina, kuri yra greitesnė ir piktesnė. Todėl prašome, būkite sąmoningi, nelankykite savo artimųjų, jeigu jie dar nepaskiepyti, laikykitės atstumų reikalavimų, nepamirškite higienos taisyklių. Saugokime save ir vieni kitus.
Suprantame, kad šis ilgas pasikeitusio, suvaržyto, pilno nežinomybės gyvenimo laikotarpis visus išvargino, tiek jus, tiek mus. Mūsų darbas, kaip ir daugelio jūsų, pasikeitė, tačiau nepalengvėjo. Dirbame tikrai sunkiomis sąlygomis, kuomet įsakymai keičiasi ne kelis kartus per savaitę, o dažnai kelis kartus per dieną, nes keičiasi pati situacija. Vengiant didesnių žmonių susibūrimų ir infekcijos plitimo, reguliuojamas ir ribojamas pacientų patekimas į polikliniką. Tačiau tai darbo nepalengvina, nes įvertinti paciento būklę ir nustatyti ligą „telefonu“ dažnai sudėtinga, bet nesumažina atsakomybės ir patiriamos emocinės naštos. Nors, visi ūmiai susirgę, ar paūmėjus lėtinėms ligoms, pacientai po gydytojo skambučio galėdavo atvykti apžiūrai, esant kritinei būklei, kviesti GMP, kreiptis į ligoninės skubios pagalbos skyrius. Kartais nespėjame atsakyti į jūsų skambučius laiku, nors dažnai dirbame ir po darbo valandų, be atostogų, intensyviai. Kol kas dirbame. Esame pavargę, kaip ir jūs, todėl kartais išsprūsta griežtesnis žodis, būna trumpesnis pokalbis, negu norėtųsi, galbūt pritrūksta atjautos. Atsiprašome! Ir kreipiamės į visus: būkime sąmoningi, supratingi, atsakingi, padėkime vieni kitiems, nes tik būdami vieningi galėsime nugalėti šią visą pasaulį ištikusią negandą.

Varėnos PSPC medikų
bendruomenė

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: