Karalius sugrįžo į Merkinę

0
166

Švenčiant Valstybės – Mindaugo karūnavimo dieną, liepos 6-ąją Merkinėje pagerbtas Lenkijos karalius ir Lietuvos didysis kunigaikštis Vladislovas Vaza ir jam atidengtas paminklas. Lėšas paminklui suaukojo privatūs asmenys

Romana Vaičkutė

Su Merkine karalių Vladislavą Vazą siejo ypatingi ryšiai, čia jis praleisdavo nemažai laiko būdamas Lietuvoje, čia jis 1648 metų gegužės 20 dieną mirė.
Kaip pasakoja Merkinės krašto muziejaus mokslinis darbuotojas, VDU doktorantas Žygimantas Buržinskas, Merkinė buvo vienas iš keturių miestų (Krokuva, Vilnius, Gardinas), kuriuose Vaza praleisdavo daugiausia laiko. Prieš penkerius metus Ž.Buržinskui kilo idėja įamžinti karaliaus V.Vazos atminimą Merkinėje. Jo mintį parėmė Merkinės kraštotyros muziejaus direktorius Mindaugas Černiauskas ir aktyvūs jauni vyrai ėmėsi įgyvendinti savo sumanymą – kreipėsi į merkiniškius, Lietuvos visuomenę, paskelbę, kad renka lėšas paminklui. Per kelerius metus buvo surinkta reikiama suma – 5000 eurų, o idėją įgyvendino Ž.Buržinsko šviesaus atminimo bičiulis, jaunas skulptorius Dalius Drėgva, sukūręs V.Vazos biustą, kuris visuomenei buvo pristatytas Merkinės krašto muziejuje 2018 m. gegužės 20 d., minint Vladislovo Vazos 370-ąsias mirties metines.

Paminklui valdžios pinigų neprireikė, bet Varėnos rajono savivaldybė prisidėjo skirdama sklypą skvereliui įrengti, kuriame pastatytas paminklas. Jo įrengimą finansavo merkiniškiai verslininkai Živilė ir Marius Valukynai, paaukoję 20 tūkst. eurų. Jiems ir buvo suteikta garbė atidengti paminklą. Paminklo postamento autorius – Donatas Patinskas, Vazų herbą ant jo sukūrė Saulius Indrašius ir Kostas Avižinis.
Į renginį „Karalių Lietuva“ pakvietęs Merkinės krašto muziejaus direktorius Mindaugas Černiauskas kalbėjo, kad po daugiau kaip du šimtus metų trukusio Abiejų Tautų Respublikos klestėjimo, kai Lietuva su Lenkija turėjo bendrus valdovus, dažnas keliautojas ir po daugelio metų Merkinėje ieškojo namo, kuriame mirė Lenkijos karalius ir Lietuvos didysis kunigaikštis Vladislovas Vaza. „Būtent šioje aikštėje, šalia stovinčiame name, kuris ir vadinamas Vazos namu, 1648 metų gegužės 20 d., ištaręs „Labanakt, broliai“, mirė vienas riteriškiausių valdovų. Prieš penkerius metus mes pakvietėme aukoti šio valdovo biusto sukūrimui. Šiandien ypatinga diena, kai ištesėjome pažadą į aikštę išnešti jo biustą ir taip pagerbti vieną geriausių Lietuvos valdovų, įdėjusį didelį indėlį į valstybės pamatus“, – teigė M.Černiauskas.
Nuaidėjo du senovinės patrankos šūviai: pirmasis skirtas Lietuvos karaliams ir didiesiems kunigaikščiams pagerbti, antrasis – Lietuvos valstybei ir Merkinei.
Koncertą susirinkusiems merkiniškiams ir svečiams padovanojo t Marija Pranskutė (smuikas) ir Deividas Dumčius (violončelė).
Paminklo atidengimo iškilmėms ir Valstybės dienai skirti šventiniai renginiai „Karalių Lietuva“ prasidėjo totorių kulinarinio paveldo ir kultūros pristatymu piliakalnio papėdėje, kurį surengė asociacija „Totoriškas skonis“ ir Varėnos totorių bendruomenė, o po iškilmingo Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio V.Vazos skvero atidarymo, šventė persikėlė į Kultūros centrą, kur vyko „Karaliaus Mindaugo“ mėgėjų šachmatų turnyras. Vakarop Nemuno prieplaukoje vyko nacionalinės šunų veislės – Lietuvos skalikų pristatymas, o kinologas Mantas Milinavičius pristatė pirmą kartą Lietuvos kinologijos istorijoje išleistą knygą „Lietuvių skalikai“ (aut. M. Smetona, M. Milinavičius, A. Smetonienė). Vakare totorių folkloro ansamblis „Ilsu“ parodė viduramžių šokius ir į koncertą pakvietė gyvo garso grupės – merkiniškių „Sidabro“ ir „Baltos varnos“. 21 val. susirinkusieji prisijungė prie akcijos „Tautiška giesmė aplink pasaulį“, o po to – vėl tęsėsi koncertas.
Visą dieną trukusią šventę drauge organizavo Merkinės kultūros centro, Merkinės krašto muziejaus, Varėnos sporto centro, „Pasaulio puodų“ vasaros kiemo, Merkinės seniūnijos ir Merkinės miestelio bendruomenės.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: