Totorių istorija ir dabartis

0
83

Varėnos viešojoje bibliotekoje vyko parodos „Lenkijos musulmonų-totorių tradicijos ir dabartis“ atidarymas. Ekspoziciją pristatė Vilniaus apskrities totorių bendruomenės pirmininkė, orientalistė, turkologė, humanitarinių mokslų dr. Galina Miškinienė.

Parodoje – totorių istorija nuo 14 amžiaus iki mūsų dienų. Gausu mečečių, totorių kapinių nuotraukų, senųjų raštų, maldaknygių faksimilių. Atsispindi totorių dalyvavimas ir vaidmuo svarbiuose mūšiuose, karuose lenkų karinių padalinių sudėtyje, tarp jų ir kovoje už nepriklausomybę, 1920-ųjų kare su bolševikais, Antrajame pasauliniame kare. Įdomus totorių socialinis ir kultūrinis gyvenimas tarpukariu, Lenkijos totorių istorija po 1945-ųjų: religinio gyvenimo centrų, pagrindinių totorių bendruomenės sambūrių, religinių, kulinarinių tradicijų, naujų maldos namų kūrimas.

G. Miškinienė pristatė savo knygą „Lietuvos ir Turkijos istorinės, kultūrinės ir literatūrinės sąsajos. Totorių ir karaimų įnašas“. Tai straipsnių rinkinys mažai tyrinėtais klausimais apie Lietuvos ir Turkijos santykius, jų pasikeitimą po trečiojo Abiejų Tautų Respublikos padalijimo, santykius su Osmanų imperija, aptariama totorių, karaimų istorija, raštas ir kultūra.

Antrąją knygą „Lietuvos totorių muziejaus ištakos: nuo tarpukaryje Vilniuje veikusio muziejaus iki muziejaus Subartonyse“ pristatė autorė, Lietuvos totorių buities muziejaus Subartonye (Varėnos r.) įkūrėja Liusė Gaidukevičienė. Pažymėjo, jog Lietuvoje kartu su Sąjūdžio judėjimu atgijo ir Lietuvos totorių kultūrinė, religinė veikla, susikūrė per 20 totorių organizacijų, atsirado poreikis muziejui. Jos ir vyro Vlado iniciatyva 2007 m. pradėjo veikti privatus muziejus. Šiandien įkūrėjai didžiuojasi, jog į muziejų atvysta žmonės iš įvairų pasaulio šalių, svečių knygoje įrašai – vokiečių, anglų, turkų, japonų, ukrainiečių, lenkų ir kt. kalbomis, jog kasmet čia vyksta įdomūs renginiai.

Renginio lankytojai stebėjo meditacinį dervišų šokį Sema, prieš tai susipažinę su šokėjo tradicinių drabužių simbolika. Klausėsi literato Petro Miliūno eilių, skirtų Lietuvos totoriams: „Tauta, tautoj išlikus, / Visuomet jautės oriai, / Nors kalbai kiek sunykus, / Vadinami totoriais. / Juos Vytautas globojo. / Kovoj padėti kvietė – / Po vėliavom jo stojo, / Nevengė kraujo lieti“.

Svečius pasveikino Varėnos rajono savivaldybės vicemeras Giedrius Samulevičius, Kultūros ir sporto skyriaus vedėja Laima Denutienė. G. Samulevičius džiaugėsi mažos Lietuvos totorių bendruomenės pastangomis išlikti, liudyti apie save, skleisti savo istoriją, kultūrą, gebėjimu gražiai išgyventi lietuvių tautoje ir savo darbais praturtinti Lietuvos istoriją.

Daiva Armonienė Varėnos VB Informacinių išteklių skyriaus bibliotekininkė

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: