Nenustebkime – šeimos gydytojas gali paklausti apie naudojimosi internetu įpročius

0
45

Probleminiam interneto naudojimui tampant vis opesne problema visame pasaulyje, įgūdžių atpažinti probleminį interneto naudojimą vis dar stinga ne tik visuomenėje, bet ir tarp specialistų. Tačiau netrukus šeimos gydytojo klausimas, kaip mes ar mūsų vaikai naudojasi internetu, turi tapti norma: būtent tai rekomenduoja mokslininkų parengta ugdomoji medžiaga šeimos gydytojams bei psichikos sveikatos specialistams. Ši informacija, skirta padėti kuo anksčiau atpažinti probleminį interneto naudojimą, gali būti aktuali kiekvienam, kuris domisi technologijų poveikiu sveikatai. 

Interneto naudojimas yra neatsiejamas nuo šiuolaikinio gyvenimo, tačiau tam tikrai daliai žmonių jis tampa probleminiu ir trikdo tiek fizinį, tiek socialinį funkcionavimą. Probleminiu interneto naudojimas tampa tada, kai veikla internete (dažniausiai: socialinių tinklų tikrinimas, naršymas, žaidimai, lošimas, pornografijos žiūrėjimas, apsipirkinėjimas) pasireiškia kaip nevaldomas įprotis, trikdantis svarbias asmens gyvenimo sritis – sveikatą, santykius, mokslus, darbą.

Respublikinio priklausomybės ligų centro (RPLC) direktorius dr. Emilis Subata

„Tai elgesio priklausomybės – santykinai nauja ir kuo toliau, tuo labiau aktuali problema. Ji ypač aktuali jaunimo tarpe. Pasaulio sveikatos organizacija elgesio priklausomybes neseniai naujoje klasifikacijoje priskyrė prie priklausomybių, ko anksčiau nebuvo“, – sako Respublikinio priklausomybės ligų centro (RPLC) direktorius dr. Emilis Subata. Jo teigimu, specialistams būtina gilinti savo žinias ir tobulinti įgūdžius, kad galėtų efektyviau padėti su šia problema susiduriantiems žmonėms – tam ir skirta naujoji specialistams parengta RPLC medžiaga.

Pastebėti probleminį interneto naudojimą (PIN) kuo anksčiau gali šeimos gydytojai, atkreipdami dėmesį į interneto naudojimo įpročius eilinių sveikatos patikrinimų metu ar tada, kai sudėtinga rasti prastos savijautos nusiskundimų priežastis – įvairūs neaiškios kilmės negalavimai gali turėti sąsajų su probleminio interneto naudojimo aspektais. Į veiklų internete tikslus, trukmę, fizinius su pertekliniu interneto naudojimu susijusius negalavimus svarbu dėmesį atkreipti ir psichikos sveikatos specialistams.

Dr. Julius Burkauskas, LSMU Neuromokslų instituto klinikinis psichologas, Skaitmeninės etikos centro ekspertas

Moksliniai tyrimai rodo, kad kone kas dešimtas žmogus pasaulyje gali susidurti su probleminiu interneto naudojimu. „Tai rimta psichinės sveikatos problema visame pasaulyje, – sako dr. Julius Burkauskas, LSMU Neuromokslų instituto klinikinis psichologas, Skaitmeninės etikos centro ekspertas. – Problemą didina tai, kad skaudžių pasekmių paprastai randasi ne tik paties PIN patiriančio asmens gyvenimui, bet ir jo šeimai bei aplinkiniams. Todėl specialistams itin svarbu padėti geriau atpažinti ir vertinti probleminio interneto naudojimo požymius bei sukaupti žinių, kaip teikti pagalbą.“

Šeimos gydytojams ir psichikos sveikatos specialistams parengta medžiaga pasiekiama vaizdo ir teksto formatu.

RPLC vadovas E. Subata atkreipė dėmesį, kad elgesio priklausomybių turintys asmenys pagalbos gali kreiptis į RPLC filialų ambulatorinius skyrius. 

Medžiagą RPLC užsakymu parengė Skaitmeninės etikos centras. Turinio autoriai – prof. dr. Vesta Steiblienė, gydytoja psichiatrė, biomedicinos mokslų daktarė, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Psichiatrijos klinikos profesorė; prof. dr. Roma Jusienė, klinikinė psichologė psichoterapeutė, Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto Psichologijos instituto direktorė; dr. Julius Burkauskas, klinikinis psichologas psichoterapeutas, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Neuromokslų instituto vyresnysis mokslo darbuotojas.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: