Kiek žinote apie visatą?

0
746

Prof. Jonas Grigas

Žmoniją visada kerėjo kosmosas. Senovės graikai ir romėnai žvalgėsi į Paukščių taką. 17-me amžiuje Galilėjus patobulino teleskopą nakties dangaus stebėjimams ir pamatė Saturno žiedus ir Jupiterio mėnulius. 21-me amžiuje mokslininkai atrado galimai tinkamas gyventi kitų žvaigždžių planetas, gravitacines bangas ir nutupdė savaeigį klajūną Marse. 2019 metais Elono Musko SpaceX programa pasiuntė pirmąjį privatų erdvėlaivį Crew Dragon į Tarptautinę kosminę stotį.
Seniai prieš žmonėms svajojant keliauti į kosmosą ar tirti kitas planetas, amerikiečių astronomas Edvinas Hablas nustatė atstumą iki artimiausios nuo mūsų Andromedos galaktikos. Prieš tai astronomai manė, kad visatoje yra tik mūsiškė Paukščių tako galaktika. Dabar mokslininkai spėja, kad yra 100-200 milijardų galaktikų ir neįsivaizduojamas skaičius žvaigždžių.
Mes niekada neišmatuosime visatos, kuri vis greitėjančiai plečiasi, bet žmonės stengiasi pažinti kiek galima daugiau dangaus kūnų. Astronomai atrado besisukančių apie kitas žvaigždes į Žemę panašių egzoplanetų, galaktikų centruose supermasyvių juodųjų bedugnių ir tikėtinai deimantinę planetą.
Astronautai Tarptautinėje erdvės stotyje jau augina maistą, o NASA erdvėlaivis Osiris-Rex tiria asteroidą Bennu, tikintis gauti informacijos apie ankstyvąją saulės sistemą.
Panagrinėkime keletą klausimų apie kosmosą?
Iš ko sudaryta visata? Apie 95 proc. visatos yra nematoma, bent jau žmonėms. Apie 68 proc. jos sudaro tamsioji energija, kurią mokslininkai aptiko praeito amžiaus devintajame dešimtmetyje ir kuri sąlygoja greitėjantį visatos plėtimąsi. 27 proc. yra tamsioji medžiaga, kurios jokiais dabarties mokslo prietaisais negalima aptikti ar pamatyti. Mokslininkai nežino, kas yra ta tamsioji medžiaga, bet jie jos buvimą nustato pagal jos gravitacinį poveikį galaktikoms.
Kur visatoje yra šalčiausia vieta? Bumerango ūke už 5 000 šviesmečių temperatūra yra apie 1 Kelviną (minus 272 Celsijaus laipsniai). Ūkas formuojasi mirštant žvaigždei, o toks šaltis kyla žvaigždei labai greitai išmetant dujas.
Koks visatos amžius? Mokslininkai mano, kad Didysis visatos sprogimas įvyko prieš 13,8 milijardo metų. 2018 metais Hablo Erdvės teleskopas parodė, kad visata plečiasi greičiau nei iki šiol manyta, galbūt dėl tamsiosios energijos.
Kas yra gravitacinės bangos? Įsivaizduokite bangas ežere, kurias sukelia mestas akmuo, tik visatoje vanduo yra erdvė, o akmuo yra dangaus kūnas. Albertas Einšteinas reliatyvumo teorijoje numatė tokias bangas erdvėje, bet mokslininkai jas aptiko tik 2016 metais. Jas sukelia didžiausios kataklizmos, tokios kaip juodosios bedugnės ar susiduriančios neutroninės (sudarytos beveik vien iš neutronų) žvaigždės.
Ar yra daugiau visatų? Nėra duomenų, kad būtų daugiau visatų. Bet galėjo būti daugiau sprogimų, panašių į Didįjį sprogimą, kurie galėjo sukurti ir daugiau visatų. Kvantinė fizika numato, kad visata gali skilti į priešingą pasaulį kiekvieną kartą, kai įvyksta kvantinis įvykis, kas reikštų, kad gali egzistuoti daugybė visatų. Stygų teorijos šalininkai teigia, kad gali būti daugiau medžiagos, sudarytos iš labai mažų virpančių stygų, matmenų, nei žmogaus protas gali suvokti, o tuo pačiu ir daugiau visatų
Kas atsitinka, kai miršta (užgęsta) žvaigždė? Kai žvaigždė išnaudoja energiją (vandenilį), ji prieš suirdama tampa raudonąja milžine. Jeigu ji yra maždaug saulės dydžio, ji virs arba baltąja nykštuke, arba neutronine žvaigžde. Jeigu žvaigždė yra bent keletą kartų didesnė už saulę, mirdama ji virsta juodąja bedugne.
Kiek visatoje yra žvaigždžių? Yra apie 100 tūkstančių milijonų žvaigždžių Paukščių take. Kadangi yra milijonai milijonų galaktikų, niekas nežino, kiek žvaigždžių yra visatoje.
Ar erdvėje sklinda garsas? Mokslininkai manė, kad nėra medžiagos garsui sklisti erdvėje. Paaiškėjo, kad infragarsas sklinda kosminėmis dujomis, dulkėmis ir kita visatoje esančia medžiaga, tik jo dažnis yra per žemas, kad jį išgirstų žmogaus ausis.
Ar didelio į Žemę atskriejančio asteroido susprogdinimas išgelbėtų Žemę? Nors NASA kuria planus susprogdinti ar nukreipti atskriejantį asteroidą, tikėtina, kad jo susprogdinimas tik išsklaidytų jį į gabalus, kurie vis tiek nuniokotų Žemę.
Kuri saulės sistemos planeta retesnė už Žemę? Saturnas, kurio viduje tilptų 764 Žemės, yra dujinis milžinas, retesnis už Žemę ir net už vandenį, kuriame jis plauktų.
O kiek Žemių tilptų Jupiteryje? Šioje didžiausioje saulės sistemos planetoje, kuri yra Žemės angelas sargas, saugantis mus nuo asteroidų, tilptų daugiau nei 1 000 Žemių. Tai dujų kamuolys su raudonais, rudais ir geltonais sūkuriuojančiais debesimis ir siaučiančiais vėjais.
Kas yra egzoplaneta ir kiek jų mokslininkai surado? Apie žvaigždę besisukanti planeta vadinama egzoplaneta. 1995 metais mokslininkai surado apie pusės Jupiterio dydžio 51 Pegasi b egzoplanetą. Nuo to laiko surasta apie 3 700 egzoplanetų. Apie 50 jų galėtų būti tinkamos gyvybei.
Kodėl planetos yra apvalios? Gravitacija traukia medžiagą į centrą, paversdama planetas sferomis.
Ar yra planetų, kurios nesisuka apie žvaigždes? Mokslininkai aptiko apie dešimtį nesisukančių apie žvaigždes planetų.
Ar link Žemės artėja asteroidas? Yra tikimybė, kad Bennu asteroidas gali atsitrenkti į Žemę tarp 2175 ir 2196 metų. Siekiant jį geriau pažinti, NASA 2018 metų gruodį paleido į jį Osiris-Rex erdvėlaivį. Jis 2023 metais pargabens į Žemę jo sudėties pavyzdžių, kurie leis mokslininkams numatyti jo judėjimą ir keliamą grėsmę.

Palikti atsiliepima

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite: